Αγροτικά νέαΚορυφαία

Σε επίκαιρη ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ για τα αγροτικά προβλήματα απάντησε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ απάντησε αργά χθες το απόγευμα στην Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος.

Για 25 λεπτά αναπτύχθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας όλα τα αιτήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της ΑΜ-Θ, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο συλλαλητήριο του Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή. 

Ο βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε επιτακτικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απαντήσεις για :

1.     Μείωση του κόστους παραγωγής, με ενίσχυση για την αγορά εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα)

2.     Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ/ανά ΖΩΪΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

3.     Επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους και άμεση θέσπιση φθηνού Αγροτικού Πετρελαίου

4.     Πλήρη και αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα Αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης

5.     Έναρξη πραγματικής διαβούλευσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027

6.     Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για φυτική και ζωική παραγωγή

7.     Κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ

8.     Αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους του πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε άμεση εφαρμογή της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για την κάρτα για το αγροτικό πετρέλαιο και τα λιπάσματα προκειμένου να είναι σε θέση οι αγρότες να προμηθεύονται άμεσα τα απαραίτητα εφόδια για να μπουν στο χωράφι να καλλιεργήσουν.

Επίσης, επικαιροποίησε καταθέτοντάς την στα πρακτικά της Βουλής, την πρόταση του που συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα της Διακομματικής για την Θράκη για την στρεμματική ενίσχυση των μικρών εκτάσεων ορεινών και ημιορεινών περιοχών ως αναγκαία προϋπόθεση για να επιβιώσουν οικονομικά οι αγρότες με κλήρο.

Από την πλευρά του ο κ. Στύλιος παρέπεμψε στον διάλογο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες για το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και την διεκδίκηση περισσότερων πόρων για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία από τα 26 εκατομμύρια που της αναλογούν από το έκτακτο πακέτο ενισχύσεων των 500 εκατομμύριων για το σύνολο των χωρών της Ε.Ε και επιπλέον ακόμα 26 εκατομμυρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα για την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη υποστήριξε ότι έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 23 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση μέσω της πανδημίας και 13,5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω του Ιανού, του παγετού την Άνοιξη του 2021.

Τέλος, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε για επίσκεψη στην Θράκη μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος. «Βεβαίως θα έρθουμε και στη Θράκη. Μου έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Μέτιος. Η απάντηση είναι θετική και από εμένα και από τον Υπουργό. Θα έρθουμε να μιλήσουμε από κοντά, διά ζώσης με τους αγρότες. Θα φέρουμε και στελέχη του Υπουργείου, για να δώσουμε και τεχνικές απαντήσεις», κατέληξε.

Back to top button