ΕλλάδαΚορυφαίαΚορωνοίός

Σχεδόν ένας στους τρεις στην Ελλάδα ,άνω των 60 ,είναι ανεμβολίαστος -Tα ποσοστά ανά ηλικία

Το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 βρίσκεται ήδη στον έκτο μήνα εξέλιξής του, η πανδημία έχει αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα και οι πρώτες αισιόδοξες σκέψεις για ένα σχετικά κανονικό καλοκαίρι κάνουν ήδη την εμφάνισή τους. Κι όμως, ενώ τα γεγονότα επισφραγίζουν τα οφέλη από τον εμβολιασμό, η δυσπιστία κάποιων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθυστερεί την κούρσα που οδηγεί στην «Ελευθερία».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος η Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας, «περισσότερο από το 90% των περιστατικών που εισάγονται με COVID-19 στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, παρόλα αυτά υπάρχει κάποια απροθυμία των ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν». Η ίδια τόνισε πως όλα τα εμβόλια προστατεύουν κάποιον από το να μην νοσηλευτεί με βαριά νόσο ή να καταλήξει σε ΜΕΘ, πράγμα που, όμως, έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την μετάθεση της προφύλαξης στους άλλους» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί».

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 25-29 από 10 Ιουνίου – «Ο στόχος του τείχους ανοσίας θα επιτευχθεί»

Στην πολύ μεγάλη πίεση που παρατηρείται στην πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εξηγώντας ότι η πίεση για τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson σε πολλές περιοχές όπως η Αττική είναι τέτοια που καταγράφεται 100% πληρότητα. Έτσι, για τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τα τρία παραπάνω σκευάσματα, ώστε να κλείσουν περισσότεροι πολίτες.

Η σημαντικότερη ανακοίνωση που έκανε ο κ. Θεμιστοκλέους σήμερα, όμως, αφορά στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, για την οποία από την Πέμπτη 10 Ιουνίου ανοίγουν τα ραντεβού και για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, εκτός από εκείνα της Johnson & Johnson που είναι ήδη διαθέσιμα. Στο πλαίσιο αυτό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Πρώτου ΘΕΜΑτος και protothema.gr για τα εμπόδια που θέτουν οι καθυστερήσεις στις παραλαβές των εμβολίων για την επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν σαφής:

«Ο στόχος καθορίζεται πάντα με βάση τις παραδόσεις. Εμείς υπολογίσαμε τον στόχο που έχουμε με πολύ χαμηλές παραδόσεις από την Johnson & Johnson, άρα με ό,τι παραπάνω έρθει θα αυξήσουμε αυτό τον στόχο. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του τείχους ανοσίας εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, πάντως, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί, με 4 εκ. συμπολιτών μας να έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση και 2.350.000 να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, μάλιστα, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 71% και φτάνει στο 74,3% με τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Πιο αναλυτικά:

-Οι 85 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί κατά 67,5% (70% με ραντεβού)

-Οι 80-84 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 68% (70% με ραντεβού)

-Οι 75-79 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 79% (82% με ραντεβού)

-Οι 70-74 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 73% (76% με ραντεβού)

-Οι 65-69 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 72% (76,5% με ραντεβού)

-Οι 60-64 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 66% (71% με ραντεβού)

-Οι 55-59 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 58% (66,5% με ραντεβού)

-Οι 50-54 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 53% (62% με ραντεβού)

-Οι 45-49 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 39% (58% με ραντεβού)

-Οι 40-44 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 33% (49% με ραντεβού)

-Οι 35-39 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 25% (38,6% με ραντεβού)

-Οι 30-34 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 21% (33% με ραντεβού)

πηγη protothema

Back to top button