ΕλλάδαΟικονομία

Ρυθμίσεις “ανάσα” για τις οφειλές στην εφορία ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πακέτο τριών μέτρων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταίκούρας. Όσοι συσσώρευσαν χρέη από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020, θα μπορούν να τα αποπληρώσουν μετά τον Απρίλιο του 2021 είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%.

Όσοι έχασαν ρύθμιση 120 δόσεων από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, θα μπορούν να επανενταχθούν με τα ίδια προνόμια ενώ για τις δόσεις που δεν πληρώθηκαν σε αυτό το διάστημα, θα μπορούν να πληρωθούν μετά το τέλος της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Όσοι έχασαν ρύθμιση από τον Νοέμβριο του 2019 και μετά θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Και όσοι έχουν οφειλές από δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, θα μπορούν να τα αποπληρώσουν σε 120 δόσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή.

Ειδικότερα

· Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να εντάξουν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 σε νέα ρύθμιση. Αυτές οι οφειλές τελούν σε αναστολή μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Στη συνέχεια θα ρυθμίζονται είτε σε 12 άτοκες δόσεις, είτε σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%.

· Όσοι έχασαν ρύθμιση εξωδικαστικού συμβισμού ή ρύθμιση 120 δόσεων στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, θα μπορούν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Δηλαδή τους δίνεται δεύτερη ευκαιρία. Οι δόσεις που έμειναν απλήρωτες θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση. Όσοι έχασαν τη ρύθμιση από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, αποκτούν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

· Οφειλές που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 120 δόσεις.

Η ρύθμιση εναρμονίζεται με την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο, μέσα στο 2021. Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συσσωρεύσει απλήρωτα χρέη προς την εφορία συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ τουλάχιστον, λόγω των αναστολών που έχουν ψηφιστεί και οι οποίες “παγώνουν” υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 2021.

Back to top button