Ροδόπη: από τον καπνό στη στέβια-Ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος

“Νέα γη” ονομάζεται το πρόγραμμα πιλοτικής αναδιάρθρωσης της καπνοκαλλιέργειας το οποίο τους τελευταίους μήνες “τρέχει” στη Ροδόπη και παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσία του ίδιου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού.

Το πρόγραμμα αφορά στην πιλοτική καλλιέργεια στέβιας σε χωράφια που μέχρι σήμερα σπέρνονταν με καπνό ,την αξιολόγηση της εμπειρίας και φυσικά τα καλλιεργητικά αποτελέσματα .Στόχος είναι να επιλεγεί μία καλλιέργεια με αποδόσεις που θα είναι εφάμιλλες ή καλύτερες της καπνοπαραγωγής και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει συμβολαιακή αγορά .

Στο πρόγραμμα που συμμετέχουν η “Stevia Hellas” και η “Παπαστράτος” καθοριστικό ρόλο,από την πρώτη στιγμή , διαδραματίζει η εταιρεία “GREEN ROAD” με έδρα την Κομοτηνή .Όπως μας αποκαλύπτει ο Δνων σύμβουλός της Ταρκάν Μουλταζά η πρώτη καλλιέργεια έγινε σε χωράφι στο Δοκό πέρσι και φέτος επεκτάθηκε και σε άλλα χωριά.

Ήδη έχει γίνει η πρώτη κοπή και σε λίγο θα ακολουθήσει η δεύτερη. Οι αποδόσεις είναι πολύ καλές και το εγχείρημα μοιάζει πραγματικά πολλά υποσχόμενο .Η στέβια είναι πολυετής καλλιέργεια στην οποία δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα παρά μόνο λιπάσματα με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής .

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των ενδιαφερομένων παραγωγών στη Ροδόπη όπως αναφέρει ο κ Μουλταζά.

Αν σκεφτεί κανείς τον κόπο της καπνοκαλλιέργειας ,τις τιμές των παραγωγών και τη δυνατότητα πλέον το νέο προϊόν να τύχει και καλής συνδεδεμένης προκειμένου να κινητροδοτηθεί τότε έχουμε μπροστά μας μία πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική .

Παρακολουθείστε τις αποκλειστικές δηλώσεις του κ Ταρκάν Μουλταζά στη webtv της Ροής και της Αγροτικής Ματιάς

Exit mobile version