Χωρίς κατηγορία

Η Ροδόπη στην κορυφή της λίστας με τις περιοχές που “φλερτάρουν” με ακόμη πιο σκληρό lock down

Lockdown: Τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα του 2021 δείχνουν αυξημένο κίνδυνο έξαρσης του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας. Ποιος είναι ο δείκτης – κλειδί που προσέχουν οι ειδικοί

Στην πρώτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τη νέα χρονιά, ανακοινώθηκαν 597 κρούσματα κορονοϊού. Με δεδομένο ότι πιθανές συνέπειες από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα γίνουν εμφανείς πολύ αργότερα, ακόμα είναι αρκετά νωρίς να εκτιμήσει κάποιος αν οι γιορτές έχουν συμβάλλει σε πιθανή νέα έξαρση του ιού στη χώρα.

Παρά τη μερική σταθεροποίηση που παρατηρείται, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο και υπάρχει έντονη ανησυχία για τις επόμενες ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, με γνώμονα πάντα και τις εισηγήσεις που κάνει η αρμόδια επιτροπή, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων. Είναι «νωπές» άλλωστε οι αποφάσεις για σκληρά τοπικά lockdown στη Δυτική Αττική, στην Κοζάνη και στις Θεσπιές το τελευταίο διάστημα, μια τακτική που πιθανότατα θα τη δούμε να εφαρμόζεται και στη συνέχεια, μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο «Ελευθερία», να εμβολιαστεί ο απαιτούμενος πληθυσμός και να υπάρξει ανοσία.

Με βάση τους αριθμούς και τα δεδομένα που δημοσιοποίησε, λοιπόν, ο ΕΟΔΥ, υπάρχουν περιοχές που είναι αρκετά δύσκολη κατάσταση.

Πέρα από την Αττική που στο σύνολό της έχει 210 νέα κρούσματα, και τη Θεσσαλονίκη των 79 νέων κρουσμάτων, αλλά και της ανησυχητικής κατάστασης που «δείχνουν» τα λύματα, υπάρχουν περιοχές που «φλερτάρουν» με το σκληρό lockdown.

Κι αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, δεν είναι ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων. Ο δείκτης που τους προβληματίζει είναι αυτός που υπολογίζει τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος αριθμός δείχνει και τη μεγαλύτερη διασπορά που μπορεί να υπάρχει σε μια κοινότητα, για αυτό και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός για τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε να προβλεφθεί και να γίνει αποτροπή μεγαλύτερης έξαρσης του ιού.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περιοχή της Κέας και της Κύθνου, που το τελευταίο 24ωρο είχε μόλις 1 κρούσμα, όμως, αυτό υπολογίζεται ως 25,57 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Αντίστοιχα στη Φλώρινα, όπου υπήρξαν 13 νέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα, αντιστοιχούν σε 25,28 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Και αυτές οι περιοχές, δεν είναι οι μοναδικές που «φλερτάρουν» με το ενδεχόμενο της επιβολής ενός σκληρού lockdown. Αναλυτικά οι «κόκκινες» περιοχές:

ΠεριοχήΚρούσματα ανά 100.000
Ροδόπη33,02
Κέα-Κύθνος25,57
Φλώρινα25,28
Λακωνία23,56
Κοζάνη20,64
Δυτική Αττική16,16
Ξάνθη15,28
Κιλκίς11,19

πηγή tromaktiko.gr

Back to top button