Ροδόπη: πήρε τα λιγότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Οποία (μη) έκπληξις:η Ροδόπη ,για μία ακόμη φορά,τα τελευταία χρόνια, ουραγός στα κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας .

Και ενώ προβάλλονται στα τοπικά ΜΜΕ οι τηλεδιασκέψεις των τοπικών στελεχών  με το Χρήστο Σταικούρα η πραγματικότητα φανερώνει την κατάταξη ,για μία ακόμη φορά ,της Ροδόπης στην τελευταία θέση των Νομών της Περιφέρειας ως προς τα κονδύλια που δόθηκαν ποικιλοτρόπως στο Νομό την τελευταία χρονιά .

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει δύο όψεις ή δύο αναγνώσεις :η πρώτη ότι δεν έχουν ανθρώπους να διεκδικήσουν όσα ο τόπος θα έπρεπε από τη στιγμή που όπως φαίνεται χρήματα δίνονται…Ο άλλος είναι η υπανάπτυξη της περιοχής και η αναπτυξιακή της καταβαράθρωση που την οδηγεί στο πάτο των κονδυλίων που δίνονται σε αυτήν.. Να σημειωθεί ότι η Καβάλα που έλαβε καθ όλη την περίοδο υπερδιπλάσια χρήματα από τη Ροδόπη (τυχαία είναι ο μόνος Νομός που διαθέτει Υπουργό, και μάλιστα ισχυρό ,στην Κυβέρνηση) .

Τα στοιχεία του Υπουργείου έτσι όπως παρουσιάστηκαν επισήμως στους περιφερειακούς συνομιλητές από το Υπουργείο Οικονομικών :

«1ον. Παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής, πακέτο στήριξης, που εξειδικεύεται ως εξής:

239,3 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 346 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 7.635 ευρώ.

22,9 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.

242,8 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.484 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

84,7 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Από τα 590 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

τα 109 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας,

τα 173 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας,

τα 128 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου,

τα 93 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και

τα 87 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Exit mobile version