Ροδόπη :αυτοψία του Γ.Γ. Οικονομικής πολιτικής στις πληγείσες από τα φυσικά φαινόμενα περιοχές

Επίσκεψη του Γ.Γ Οικονομικής Πολιτικής στη Ροδόπη-Σύσκεψη για την τοπική οικονομία με Αντιπεριφερειάρχη και φορείς- Αυτοψίες στους πληγέντες οικισμούς των Δήμων

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, με φυσική παρουσία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστου Τριαντόπουλου, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και των τοπικών και παραγωγικών φορέων της ΠΕ Ροδόπης. Κατά κύριο λόγο, το θέμα της σύσκεψης αφορούσε στην τρέχουσα κατάσταση μετά τις οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στον επιχειρηματικό και αναπτυξιακό τομέα της Ροδόπης, καθώς και στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης, Νικόλαος Τσαλικίδης, κάνοντας μια επισκόπηση των ενεργειών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών από τον κορονοϊό, αναφέρθηκαν διεξοδικά και κινήσεις της για την οικονομική στήριξη και ενίσχυση των πληγεισών τοπικών επιχειρήσεων με χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Σε συνέχεια της συζήτησης, ανεδείχθη ακόμη από τους συμμετέχοντες φορείς η αναγκαιότητα για νέα  μέτρα στήριξης που θα εξυπηρετούν στην επιβίωση των κλάδων εργασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Αναφορά έγινε στον κάθετο άξονα Νυμφαίας-Μακάζα και στην αξιοποίηση του, μία υποδομή μείζονος αναπτυξιακής σημασίας για τη Ροδόπη, που τη συνδέει με τις ΒΑ Βαλκανικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται μέσω του παραεμπορίου, της εκροής των επιχειρήσεων και του επενδυτικού κεφαλαίου στις γειτνιάζουσες χώρες λόγω σημαντικής διαφοράς στον φόρο και στις τιμές προϊόντων και καυσίμων, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Στη σύσκεψη της 13ης Μαρτίου 2021, συμμετείχαν δια των εκπροσώπων τους το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης, ο Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής, η Ένωση Επιχειρηματιών – Επαγγελματιών Αγροτών Ν. Ροδόπης και Εκπρόσωποι των Ξενοδόχων και Τουριστικών Πρακτόρων.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε αυτοψία του Γενικού Γραμματέα και του Αντιπεριφερειάρχη στους πληγέντες από τις πλημμύρες του Ιανουαρίου, οικισμούς των Δήμων Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Αρριανών και συνεργασία με τους αντίστοιχους Δημάρχους, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας, Αχμέτ Ιμπράμ και Κοινωνικών Πολιτικών ΠΑΜΘ, Τζιχάν Ιμάμογλου. Το αντικείμενο της συνεργασίας αφορούσε τις διαδικασίες αποζημιώσεων, τις επείγουσες αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου, της λειτουργικότητας των ποταμών και ρεμάτων της Π.Ε. Ροδόπης, προϋπολογισμού 6.910.000,00€, που προωθεί η Περιφέρεια ΑΜΘ προς ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και επιπλέον τις δημοτικές υποδομές που χρήζουν παρεμβάσεων.

«Η εν λόγω συνάντηση εγκαινιάζει έναν κύκλο συστηματικού διαλόγου, με άκρως επίκαιρα ζητήματα, έχοντας ως στόχο την εκ νέου δυναμική έναρξη της τοπικής οικονομίας  και την ανάδειξη λύσεων σε ειδικότερα ζητήματα που άπτονται της ανάπτυξης της περιοχής μας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μεταφέραμε μια σειρά από τις προτάσεις και τις ανησυχίες μας για το μέλλον των επιχειρήσεων που χωλαίνουν λόγω των συνθηκών που επιφέρει η πανδημία. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να παρθούν δυναμικά μέτρα προστασίας για την επιβίωση και στήριξη τους. Κατά την αυτοψία στους πληγέντες οικισμούς παρουσιάσαμε πλήθος σημείων που καταγράφηκαν και μελετήθηκαν από τη διεύθυνση τεχνικών  υπηρεσιών. Εστιάσαμε στην ανάγκη άμεσων αποζημιώσεων και στις αποκαταστάσεις των υποδομών που εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης, Νικόλαος Τσαλικίδης.

Exit mobile version