Ρεπορτάζ: Έκλεισε η Εγνατία Οδός ξεκίνησαν τα ατυχήματα –η παλιά Εθνική Οδός μέσω Σαπών ένας επικίνδυνος χωρίς σήμανση και αστυνόμευση δρόμος

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι στον τόπο αυτό τίποτε δεν μπορεί να γίνει σωστό και με όπως πρέπει. Επί χρόνια οι χρήστες της Εγνατίας Οδού στη Ροδόπη, ενός νομού που ήταν από τους πρώτους, πανελληνίως Νομούς  ,στον οποίο λειτούργησαν δύο σταθμοί διοδίων ,χρησιμοποιούσαν έναν άθλιο και επικίνδυνο δρόμο με φθαρμένο οδόστρωμα και λακκούβες που θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Τελικά μετά από πολλά παράπονα η Εγνατία εδέησε και δημοπράτησε την αποκατάσταση του οδοστρώματος το χειμώνα που πέρασε και μετά από τη σχετική γραφειοκρατία ο εργολάβος εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε να δουλεύει την Δευτέρα .Και αντί να γίνει το αυτονόητο ,όπως γίνεται παντού σε τέτοιες περιπτώσεις ,να χρησιμοποιηθούν δηλαδή  εκ περιτροπής ,τα ρεύματα της Εγνατίας ,είτε του υπό κατασκευή κομματιού, είτε της άλλης πλευράς επελέγη η λύση της εκτροπής της κυκλοφορίας στην παλιά Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης Κομοτηνής μέσω Σαπών .

Μιλάμε για έναν δρόμο ξεπερασμένο  και κορεσμένο ,χωρίς επαρκή σήμανση και φωτισμό, με κακή ορατότητα κατά τις βραδινές ώρες στον οποίο συχνά κινούνται αγροτικά μηχανήματα αλλά και τελευταία διακινητές παράτυπων μεταναστών .Η τελευταία επιλογή που θα έπρεπε να σκεφτεί κάποιος ήταν αυτός ο δρόμος πραγματικά.

Ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι αυτός ο δρόμος ,η παλιά ΕΟ δηλαδή διέρχεται μέσα από οικισμούς όπως το Βέλκιο,οι Σάπες,η Αρίσβη,ο Άρατος ,το Ανθοχώρι και ο Ροδίτης στους οποίος μετακινούνται πεζοί και πολλά παιδιά ,ιδίως στον Άρατο και το Ροδίτη .

Από τη Δευτέρα και καθημερινά εκατοντάδες Τουρκικές νταλίκες κινούνται στο δρόμο σχηματίζοντας συχνά κομβόι δεκάδων μέτρων με την προσπέραση αδύνατη ή εξαιρετικά επικίνδυνη .Επίσης ο δρόμος χρησιμοποιείται από οδηγούς  που δεν τον γνωρίζουν και συχνά βρίσκονται μέσα στην Κομοτηνή αντί να στρίψουν και να κατευθυνθούν προς την Εγνατία Οδό. Οι ίδιοι γίναμε μάρτυρες ,δύο φορές μάλιστα τις τελευταίες 2 μέρες, οδηγών που έστριψαν μέσα στον κόμβο επί τόπου για να γυρίσουν πίσω !

Σήμερα (Τετάρτη 30 7 2020) το απόγευμα ,πριν από λίγο δηλαδή  σημειώθηκε και τροχαίο ατύχημα ,λίγα μέτρα πριν τον κόμβο όπως παρουσιάζουμε στις αποκλειστικές φωτογραφίες της Ροή news ,με δύο αυτοκίνητα να συγκρούονται με υλικές μόνο ζημιές ευτυχώς .Και λέμε ευτυχώς γιατί λόγω της σύγκρουσης το προπορευόμενο όχημα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και παρά λίγο να τουμπάρει .Από τύχη και μόνο δεν κινούνταν εκείνη τη στιγμή, αυτοκίνητο στην άλλη πλευρά  .Αιτία φυσικά όχημα προπορευόμενο που φρέναρε γιατί έχασε το δρόμο με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διαδοχικά φρεναρίσματα και το ατύχημα …

Με την εικόνα αυτή είναι ζήτημα χρόνου να έχουμε σοβαρότερο ατύχημα κάτι που απευχόμαστε. Δεν ξέρουμε αν μπορεί η απόφαση για χρησιμοποίηση του δρόμου να αλλάξει αλλά η αστυνόμευση και η σήμανση θα πρέπει, άμεσα , να βελτιωθούν .Οι Δήμαρχοι των 3 Δήμων Κομοτηνής ,Αρριανών και Μαρώνειας Σαπών και η Αντιπεριφέρεια ας το επανεξετάσουν το ζήτημα με την Εγνατία και την Αστυνομική Δνση Ροδόπης άμεσα πριν τα χειρότερα συμβούν …

Σάκης Αντωνίου

Exit mobile version