ΚοινωνίαΚορυφαίαΠολιτισμόςΣτραβά

Η προτομή του Στίλπωνος Κυριακίδη στην Κομοτηνή που προσβάλει την ιστορική μνήμη

Η Κομοτηνή αποδεικνύεται πως είναι μία πόλη με την έννοια της συλλογικής ευθύνης ,που δεν τιμά τα άξια τέκνα της όπως τους αξίζει.
Η προτομή του κορυφαία Κομοτηναίου Λαογράφου Στίλπωνος Κυριακίδη που βρίσκεται στο πάρκο της Περιφέρεια επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Τουλάχιστον 10 χρόνια η μύτη της είναι σπασμένη ,τα γράμματα πλέον έχουν φθαρεί ενώ τις τελευταίες μέρες κάποιος” καλλιτέχνης του δρόμου” είπε να ζωγραφίσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τοποθετώντας μουστάκι, μάτια και φρύδια …
Μία εικόνα που προσβάλλει την πόλη..

Ποιος ήταν ο Στίλπων Κυριακίδης

Ο Στίλπων Κυριακίδης (Κομοτηνή, 25 Οκτωβρίου 1887 – Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 1964) ήταν Έλληνας ιστορικός-λαογράφος, ο εισηγητής της “ιστορικής μεθόδου” στην Ελληνική Λαογραφία.
Υπήρξε απόφοιτος Φιλοσοφικής σχολής. Το 1926 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με “Έδρα της Θρησκείας των Αρχαίων Ελλήνων, του Ιδιωτικού αυτών Βίου και της Λαογραφίας”.
Στην Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη σήμερα υπάρχει οδός “Στίλπωνος Κυριακίδη” προς τιμήν του. Κόρη του ήταν η Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος η οποία ήταν επίσης λαογράφος και καθηγήτρια πανεπιστημίου (διαδέχθηκε την έδρα του πατέρα της στο ίδιο πανεπιστήμιο) .
Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Η πανδημία έβγαλε στο δρόμο πολλούς περιπατητές που βλέποντας αυτές τις εικόνες φυσικά μελαγχολούν…

(η φωτογραφία πριν από την ..εικαστική πaρέμβαση προέρχεται από τη σελίδα daily stories.gr)

Back to top button