Προς ενεργοποίηση στη φετινή δήλωση του ΟΣΔΕ των οικολογικών σχημάτων της νέας ΚΑΠ -Το αδιαχώρητο σε ενημερωτική εκδήλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κομοτηνή

Το αδιαχώρητο επικράτησε χθες Πέμπτη στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας Ροδόπης στην εκδήλωση ενημέρωσης που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ ,τη δεύτερη στη χώρα μετά από την Κοζάνη με αντικείμνο τη νέα ΚΑΠ ,λίγες μόνο μέρες πριν ανοίξει το ΟΣΔΕ .Η αγωνία των αγροτών αλλά και των ΚΥΔ από ολόκληρη την Περιφέρεια μεγάλη καθώς η νέα ΚΑΠ αλλάζει εντελώς τον οδικό χάρτη των επιδοτήσεων εισάγοντας νέες παραμέτρους όπως τα οικολογικά σχήματα για το πρασίνισμα ,την έννοια της βασικής και της αναδιανεμητικής ενίσχυσης ,τη χρήση του monitoring για τον έλεγχο των καλλιεργειών ,την έμφαση στην πράσινη και φιλοπεριβαλλοντική γεωργία .

Στην εκδήλωση μίλησε ο (Κομοτηναίος) Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης ο οποίος αποκάλυψε πως σε λίγες μέρες θα ανοίξει η δήλωση του ΟΣΔΕ η πρώτη με τη νέα ΚΑΠ ενώ ανάφερε ότι είναι ζήτημα ημερών η έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων που θα φωτίσουν πολλές εκκρεμότητες και θα απαντήσουν σε πολλές απορίες. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης στην λεγόμενη “τεχνική ” λύση που φέρερι τη δική του σφραγίδα στο τεράστιο ζήτημα των βοσκοτόπων υπερασπιζόμενος την “υπογεραφή” του το 2014 καθώς όπως είπε σώθηκαν εκατομμύρια ευρωπαικών ενισχύσεων .

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι :

-Παρασκευή (Βιβή) Τυχεροπούλου, Προϊσταμένη της Δ/νσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..με θέμα «Οι Άμεσες Ενισχύσεις στο Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) της νέας Κ.Α.Π.».

-Σοφία Χατζηπαντελή, στέλεχος της Μονάδας Προγραμματισμού και Δικτύωσης, της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠ.Α.Α.Τ.με θεμα «Παρεμβάσεις ΣΣ ΚΑΠ στην Αγροτική Ανάπτυξη».

-Ηλιάδου Μαρίνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Τηλεπισκόπισης & Γεωπληροφοριακών Συστημάτων, της Δ/νσης Τεχνικών Ελέγχων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. για την«Μεθοδολογία ελέγχων στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π. 2023-2027 – Τεχνικές παρακολούθησης».

Και τέλος ο Χρήστος Καρελάκης, Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) με θέμα «Ευκαιρίες ανάπτυξης στον Αγροτικό τομέα».

Πολλές ερωτήσεις απάντησε και ο Περιφερειακός Δντής του ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΜΘ Νικόλας Γαλάνης

Χαιρετισμοί έγιναν από τους βουλευτές Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ιλχάν Αχμέτ, από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο και το Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη

Παρότι πολλά ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα εν αναμονή των εφαρμοστικών εγκυκλίων από τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ ειπώθηκε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να ενεργοποιήσει πολλά από τα 10 οικολογικά σχήματα από φέτος ,το δορυφορικό σύστημα (monitoring) θα ελέγχει τις καλλιέργειες διαρκώς και θα επιδέχεται αλλαγές ακόμη και 10 μέρες πριν την τελική πληρωμή..

Εκενή αποσπάσματα από την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στην εκπομπή Αγροτική Ματιά στην ALFATV την ερχόμενη εβδομάδα

Exit mobile version