Με 40% αύξηση σε σχέση με πέρσι το πετρέλαιο θέρμανσης στη Ροδόπη-Από 1,15 έως 1,20 οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

«Καίει» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανά την Ελλάδα καθώς από σήμερα ξεκίνησε η διάθεσή του στους καταναλωτές από τα πρατήρια καυσίμων.

Στη Ροδόπη η τιμή κινείται μεταξύ του 1,15 και του 1,20 ευρώ ανά λίτρου ανάλογα με το πρατήριο φυσικά το ύψος της παραγγελίας και την απόσταση τον τόπο κατοικίας του καταναλωτή .Να σημειωθεί ότι πέρσι η διάθεση του καυσίμου θέρμανσης ήταν κοντά στο φάσμα των 80 λεπτών ανα λίτρο .Έχουμε αύξηση που ξεπερνά το 40% .

Βασική αιτία φυσικά η διεθνής συγκυρία που παγκοσμίως έχει εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων και ουδείς γνωρίζει που αυτό θα σταματήσει κι αν αποκλιμακωθούν οι τιμές και πότε.

Η Ροή μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ροδόπης Χρήστο Ταπατζά ο οποίος μας περιέγραψε ως αιτία πέραν της διεθνούς συγκυρίας όπως η τρέχουσα περίοδος και την διαχρονική αύξηση των τιμών κυρίως λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου. Όπως μας αποκάλυψε πριν από 10 περίπου χρόνια η φόρος αυτός ήταν 21 ευρώ για κάθε τόνο καυσίμου και σήμερα φτάνει στα 280 ευρώ! Συνεπώς η μείωση του φόρου είναι απλά μονόδρομος….

Επίδομα θέρμανσης

Με φόντο την έναρξη της εφετινής σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης το υπουργείο οικονομικών βάζει τις τελευταίες πινελιές στην υπουργική απόφαση που θα ορίζει την διαδικασία χορήγησης του νέους και αυξημένου -κατά 68%- επιδόματος θέρμανσης.

Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, φέτος, να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα, ίσως και στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείουν ένα μεγάλο μέρος του επιδόματος να καταβληθεί εντός του 2021 και να αφορά τις αγορές πετρελαίου που θα γίνουν μέσα στο προσεχές διάστημα. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγορές τις πρώτες ημέρες διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης οι παραγγελίες θα είναι περιορισμένες και μικρές έως 500 λίτρα ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά θα αφήσουν για αργότερα την προμήθεια πετρελαίου και συγκεκριμένα όταν θα πλησιάζει η ώρα της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων είχε ανοίξει το Δεκέμβριο. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης καταβλήθηκε σε δύο δόσεις:

– στις 29 Ιανουαρίου για το σύνολο των αγορών που είχαν τιμολογηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

– στα τέλη Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που είχαν τιμολογηθεί έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε έως τα τέλη Απριλίου.

Αυτά… πέρυσι! Σήμερα, ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές – «φωτιά», αυξημένες κατά 40% με 45% σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη διάθεσή του, θα είναι της τάξεως του 1, 10 -1,15 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, 1,20 -1,25 ευρώ στην περιφέρεια και 1,30-1,35 στις νησιωτικές περιοχές.

Φέτος ομως, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν φέτος το επίδομα το οποίο είναι αυξημένο κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:
– 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί
– 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
– 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Exit mobile version