Power Pass – Πιερρακάκης: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος-Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ην Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3.

Πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου.

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο θα είναι διαθέσιμα στα κινητά τηλέφωνα τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες, σε μια πρώτη εκδοχή τους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός θα αποτελείται από τον ΑΦΜ συν τρια ακόμα νούμερα μπροστά από αυτόν.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για δωρεάν προληπτική μαστογραφία σε γυναίκες 50-69 ετών, είπε ότι ήδη ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Power Pass

Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Η αποζημίωση για το Power Pass θα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά τους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Eνδεικτικά παραδείγματα:

1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.

2. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν

4. Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με την τροπολογία που υποβλήθηκε, το Power Pass δικαιούνται όσοι έχουν μεικτό οικογενειακό εισόδημα (δηλαδή μετά τη φορολόγηση) μέχρι 45.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία του προσώπου -είτε αυτή του ανήκει είτε τη μισθώνει- και κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την επιβάρυνση κατά το διάστημα από Δεκέμβριο 2021 έως και Μάιο 2022. Επίσης, επιλέξιμες θα είναι και οι πρώτες κατοικίες προστατευόμενων προσώπων (π.χ. γονέας που μισθώνει σπίτι για το τέκνο του που φοιτά σε άλλη πόλη θα μπορεί να υποβάλει δύο αιτήσεις, μία για τη δική του κύρια κατοικία και μία για την κύρια κατοικία του τέκνου του).

Βάση αξιολόγησης όλων των αιτήσεων, αλλά και πηγή των στοιχείων της πρώτης κατοικίας θα είναι η φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2021 έως και 31-12-2021). Αν αυτή δεν έχει ακόμα υποβληθεί, η αντίστοιχη του φορολογικού έτους 2020 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2020 έως και 31-12-2020).

Με κωδικούς Taxisnet

Σύμφωνα με όσα έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής οι ομάδες εργασίας, η πλατφόρμα θα λειτουργεί με «κλειδί» τους κωδικούς Taxisnet. Αυτόματα, με βάση τον ΑΦΜ του προσώπου και την οικογενειακή του μερίδα, η πλατφόρμα θα τον ενημερώνει αν δικαιούται βάσει εισοδήματος το Power Pass ή όχι. Εφόσον το δικαιούται, στη συνέχεια θα καλείται να επιλέξει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για τη δική του πρώτη κατοικία ή για την πρώτη κατοικία προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς του.

Αμέσως μετά, στο περιβάλλον της πλατφόρμας θα εμφανίζονται τα στοιχεία που θα αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, δηλαδή η διεύθυνση της πρώτης κατοικίας και ο αριθμός του «ρολογιού» ηλεκτροδότησης – είτε του ίδιου του αιτούντα είτε του προστατευόμενου προσώπου, ανάλογα τι έχει επιλέξει. Εφόσον τα στοιχεία είναι ορθά, τότε ο πολίτης θα κάνει κλικ στο πεδίο «επιβεβαίωση» ώστε να δηλώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό και να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Χρήσιμες πληροφορίες για το Power Pass:

• Ποιοι είναι δικαιούχοι: Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

• Οικονομική ενίσχυση: Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

• Ύψος αποζημίωσης: Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης.

• Εξαιρέσεις: Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

• Υπολογισμός: Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

• Εκπτώσεις: Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

• Ποσά ενίσχυσης: Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

• Πού θα πιστωθούν: Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση.

• Ψευδή στοιχεία: Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

protothema

Exit mobile version