Αγροτικά νέαΚορυφαίαΟικονομίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Που πάμε με 200 κιλά το στρέμμα στο βαμβάκι;

Ροδόπη Έβρος βαμβάκι: Πρώτοι στις εκτάσεις τελευταίοι στις αποδόσεις

Χρονιά ρεκόρ για την παραγωγή βάμβακος η περσινή στη χώρα η οποία για πρώτη φορά έπιασε το 1εκ εκκοκκισμένου βαμβακιού με τις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν να φτάνουν τα 3 εκ δηλωθέντα στρέμματα!

Η Ροδόπη και ο Έβρος  έχουν εισέλθει δυναμικά στην καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια .Και αυτό γιατί στην περιοχή δραστηριοποιούνται δυνατές εκκοκκιστικές μονάδες που πέρσι πλήρωσαν καλά το βαμβάκι ενώ οι άλλες εναλλακτικές επιλογές των αγροτών δεν έχουν κατορθώσει να τους πείσουν ότι πρέπει να το εγκαταλείψουν .

Έτσι το 2019 ,σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ροδόπη καλλιεργήθηκαν συνολικά 341.059 στρέμματα με βαμβάκι ενώ στον Έβρο 344.000 ,ρεκόρ για την καλλιέργεια .Μάλιστα πανελλαδικά τα δύο αυτά νούμερα ξεπερνά μόνο η Καρδίτσα η οποία καλλιέργησε 430.000 στρέμματα.

Ωστόσο οι αποδόσεις κατά μέσο όρο στους 2 αυτούς νομούς είναι πραγματικά απογοητευτικές :στη Ροδόπη σύμφωνα με το cotton net.gr παραδόθηκαν 213 κιλά το στρέμμα και στον Έβρο 228 επιδόσεις που κατατάσσουν τις περιοχές στον …πάτο της χώρας. Να σημειωθεί ότι σε Ημαθία ,Θεσσαλονίκη και Λάρισα οι επιδόσεις πλησίασαν τα 500 κιλά το στρέμμα

Στο στοιχείο αυτό να προσθέσουμε την εξευτελιστική τιμή των 39 λεπτών το στρέμμα ,τα 100.000 στρέμματα που κατέστρεψε το χαλάζι και την μη πληρωμή της ζημιάς από το σκουλήκι ,κυρίως στον Έβρο για το 2018.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον του προϊόντος στη Θράκη σε αυτήν  την κλίμακα. Ούτε φυσικά τα εκκοκκιστήρια που εφαρμόζουν προγράμματα ποιοτικού βαμβακιού μπορούν να σταθούν .

Αλήθεια με 213 κιλά το στρέμμα υπάρχει μέλλον για τον βαμβακοπαραγωγό της Ροδόπης και του Έβρου ή όλα γίνονται για την συνδεδεμένη ;Προσοχή παιδιά κίνδυνος ……

Σάκης Αντωνίου

Back to top button