ΚορωνοίόςΚορυφαίαΤοπικές ειδήσεις

“Για ποιον χτυπά η καμπάνα;”-Προειδοποίηση Αρκουμανέα για τοπικά lockdown αν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε περίπτωση που συνεχιστεί η διασπορά και δεν αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη άφησε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, καθώς προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού.

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, κάνοντας ειδική αναφορά στην Κρήτη όπου προς το παρόν εστιάζεται η ανησυχία για τα κρούσματα της παραλλαγής που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία.

«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» είπε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης», εξήγησε.

«Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε, επιμένοντας στην ανάγκη εμβολιασμού για να μην χρειαστεί να επιστρέψουμε σε τοπικά lockdown και να τελειώνουμε με την πανδημία. 

«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε. 

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα», υπογράμμισε.

Ροδόπη…

Να σημειωθεί οτι η Ροδόπη εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλά στο επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης αφού σήμερα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του Νομού είναι στο 32% ενώ έχει κάνει και τις δύο δόσεις το 22,7% του πληθυσμού όπως φανερώνει και ο σχετικός χάρτης του ΕΟΔΥ. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το δεύτερο χειρότερο στη χώρα με μόνο τη Φλώρινα να βρίσκεται από “κάτω”. Επειδή γίνεται λόγος για ποσοστά που θα πρέπει να ξεπεράσουν κατά πολύ το 70 % για να δημιουργηθεί ασπίδα έναντι της μετάλλαξης delta η κατάσταση είναι μάλλον κρίσιμη για όσους μπορούν να την αντιληφθούν…

Back to top button