Αγροτικά νέαΚορυφαίαΠεριβάλλον -ΦύσηΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TV

“Δεν πιστεύω ότι θα γίνει το Φράγμα του Κομψάτου” δηλώνει ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης-Τεράστιας σημασίας έργο το Φράγμα των Συμβόλων για το Δήμο Κομοτηνής(web tv)

“Η πολιτεία θα έπρεπε τη υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα. Νομίζω ότι αυτό το φράγμα θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Υπήρχαν οι μελέτες και έτσι θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σήμερα που τα οικονομικά είναι δύσκολα έχω την αίσθηση ότι δεν θα μπορέσει να γίνει αυτό το Φράγμα (σσ του Ιάσμου).Το λέω αυτό γιατί και στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής αναφέρεται το έργο αλλά δεν αναφέρεται η χρηματοδότησή του.Αυτό σημαίνει ότι απλά λέγονται πράγματα .Υπάρχει δηλαδή μία επιτροπή απλά για να αναφέρει πράγματα.” απάντησε ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης μιλώντας στην πρώτη εκπομπή “Αγροτικής Ματιά” για τη φετινή σεζόν ,στην ALFATV και στον Σάκη Αντωνίου .

Ο ίδιος σχολίασε και τη δήλωση της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής Ντόρας Μπακογιάννη από την Κομοτηνή ότι το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί ,αφού επικαιροποιηθεί η μελέτη του με ΣΔΙΤ δηαδή σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, λέγοντας “Αυτή είναι μια νέα προσέγγιση των έργων αυτών .Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος όταν ένα έργο στοιχίζει πάνω από 100 εκ ευρώ θα μπορεί κάποια μεγάλη εταιρεία να έρθει και να επενδύσει .Το ΣΔΙΤ σημαίνει ότι κάποιος επενδύσει κάποια χρήματα και αυτά θα πρέπει να τα πάρει πίσω. Αρα αυτό σημαίνει ότι και το νερό που θα πουλάει θα είναι ακριβό.Δεν ξέρουμε αν θα συμφέρει στους αγρότες να παίρνουν νερό από εκεί.

Θα πρέπει να γίνουν και δίκτυα. Η πολιτεία λοιπόν θα έπρεπε να είχε κάνει το Φράγμα πολύ νωρίτερα.” .καταλήγει π Δήμαρχος Κομοτηνής αναφέροντας ότι όπως και να έχει το έργο πρέπει να κατασκευαστεί.

Φράγμα Συμβόλων-Βιολογικός Φαναρίου

Στην ίδια εκπομπή ο Δήμαρχος Κομοτηνής μίλησε για το υδρευτικό Φράγμα των Συμβόλων ” ένα πολύ μεγάλο έργο “όπως το χαρακτήρισε ,για το Δήμο Κομοτηνής αφού με την ολοκλήρωση του θα υδρεύει την Κομοτηνή αρχικά και στη συνέχεια ολόκληρο το Δήμο .Μάλιστα ο Δήμαρχος στάθηκε στο γεγονός ότι στο σύνολο σχεδόν των οικισμών του Δήμου έχουν αντικατασταθεί τα δίκτυα ύδρευσης και έτσι όταν το έργο κατασκευαστεί σε βάθος χρόνου όλοι θα συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΥΑΚ και θα υδρεύονται από τα Σύμβολα .

Ο Δήμαρχος τέλος αποκάλυψε πως στο έργο του βιολογικού του Φαναρίου έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός ταμιευτήρα ο οποίος θα συγκεντρώνει το καθαρό νερό που θα προκύπτει από την επεξεργασία αλλά και το βρόχινο και θα το διαθέτει αφενός για άρδευση χωραφιών και αφετέρου ,μέσω γεωτρήσεων, θα εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής .

Το απόσπασμα για το Φράγμα του Κομψάτου από το 41 47 έως 45 08

Σάκης Αντωνίου

Back to top button