Αγροτικά νέαΚορυφαία

Πίεση Ιλχάν Αχμέτ στην Αθήνα για το 90ευρο των καπνοπαραγωγών

Στην τελική ευθεία έχει μπει η υπόθεση της καταβολής της κοροενίσχυσης των 90 ευρώ στα καπνά για τις απώλειες εισοδήματος έτους 2020, όπως προκύπτει από τις διαδοχικές συναντήσεις και επαφές που είχε στην Αθήνα ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.
Αρχικά υπήρξε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου, στην συνέχεια με την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη κ. Ντόρα Μπακογιάννη και επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για την Δημοσιονομική πολιτική κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ακολούθησε επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αντώνη Κοροβέση και αποσαφηνίστηκε ότι μετά και το άνοιγμα της σχετικής πίστωσης από τον υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει η δημοσίευση της ΚΥΑ εντός των επομένων ημερών, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει η διαδικασία των αιτήσεων των δικαιούχων καπνοπαραγωγών για την καταβολή της ενίσχυσης των 90 ευρώ ανά στρέμμα.
Υπενθυμίζεται ότι με συστηματική και επίμονη συνεργασία οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ) και Ευριπίδης Στυλιανίδης Ν.Δ., θέτοντας το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του πάνω από κομματικές σκοπιμότητες, διεκδίκησαν και πέτυχαν αποτελέσματα για τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης και της Θράκης γενικότερα.
Aπό τα 78 χιλιάδες στρέμματα καπνού συνολικά που θα αποζημιωθούν, τα 46.000 στρέμματα αφορούν καπνό ανατολικού τύπου μπασμά και βρίσκονται στη Ροδόπη.
Tο συνολικό ποσό της αποζημίωσης που αφορά στο νομό μας ανέρχεται σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει 90 ευρώ ανά στρέμμα για τον κάθε καπνοπαραγωγό ως αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος από την πανδημία Covid-19 το 2020.
Aπό το ποσό αυτό θα παρακρατηθεί το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους ελάχιστους αγρότες που την είχαν εισπράξει, δηλαδή, θα παρακρατηθούν από τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ συνολικά 350.000 ευρώ περίπου, που αφορούν 370 από τους 5.000 συνολικά δικαιούχους καπνοπαραγωγούς του νομού Ροδόπης.
ΔΗΛΩΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Μπορεί να υπήρξε, πράγματι, μια αρχική αναβολή ως προς τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί εξαιτίας και της καθυστέρησης των απαραίτητων ευρωπαϊκών εγκρίσεων, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την ειλημμένη απόφαση για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών της Θράκης, ενώ διανοίγονται και νέες προοπτικές για επόμενη ενίσχυση την οποία θα διεκδικήσουμε μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη.
Σε κάθε περίπτωση σημαντική υπήρξε και η συνεργασία μου με το γραφείο του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες από όπου δόθηκε και η εικόνα για την πορεία των εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είναι προφανές ότι από την στιγμή που έγινε γνωστή η πρωτοβουλία για την ενίσχυση των καπνών της περιοχής μας, οι μεν καπνοπαραγωγοί ανακουφίστηκαν, ενώ κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι αιφνιδιάστηκαν, προσπαθώντας να μειώσουν το μέγεθος της επιτυχίας, άλλοτε διακινώντας ψεύδη ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κάποιοι άλλοι έσπευσαν να παραστήσουν ότι συνέβαλαν κάπου για να επιτευχθεί όλο αυτό. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι είχαν πλήρη άγνοια.
Όταν έχουμε να διεκδικήσουμε στόχους για την Θράκη και την Ροδόπη μας, δεν χωρούν ούτε μικροκομματικοί σχεδιασμοί ούτε δεύτερες σκέψεις που ακυρώνουν την μεγάλη εικόνα ούτε βέβαια μικρόψυχες στοχεύσεις μόνο και μόνο για να ακυρωθεί ο «αντίπαλος».
Ποτέ δεν είδα «αντιπάλους» μπροστά στην προοπτική να γίνει κάτι σημαντικό για τον τόπο μας. Και σε αυτή την πολιτική οπτική και ιδεολογία θα παραμείνω μέχρι τέλους.»

Back to top button