ΚορυφαίαΤοπικές ειδήσεις

Πέθανε ο τ Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί

Θλίψη ,σε μεγάλη μερίδα του μουσουλμανικού κόσμου της περιοχής προκαλέσε η είδηση του θανάτου ,σήμερα ,του μέχρι πρότινος Μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί στα 83 του χρόνια .Ο σοφολογιόττατος αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και εισήχθη επί τριήμερο στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπου και απεβίωσε.

Ποιος ήταν

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1937 στο χωριό Εχίνος του νομού Ξάνθης. Πατέρας του ήταν ο ιεροδιδάσκαλος Χαφούζ Ιδρίς Μέτσο, ο οποίος και του δίδαξε τα πρώτα ιερά γράμματα. Αργότερα, μετά την αποβουλγαροποίηση του χωριού του, τέλειωσε το δημοτικό στο χωριό του και, αφού αποστήθισε το Κοράνιο, έγινε «Χαφίζ».

Συνέχισε τις σπουδές του παρά τον Ιεροδιδάσκαλο Χαφίζ Αλή Ρεσάτ στην Κομοτηνή, και αργότερα μετακόμισε στα Αρριανά του Νομού Ροδόπης, όπου και συνέχισε τις σπουδές του. Παντρεύτηκε την Χατιτζέ και εγκαταστάθηκε εκεί μόνιμα. Αποφοίτησε στο Ιεροσπουδαστήριο Μεντρεσέ στον Εχίνο το 1957 και άρχισε να εργάζεται στα καπνά μέχρι το 1966. Πήγε με πρόσκληση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ στην Μεδίνα, όπου σπούδασε Ανώτατες Θεολογικές Επιστήμες στο εκεί Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε το 1976 και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978. Περιόδευσε στα ιερά τεμένη του Νομού Ροδόπης κηρύττοντας τον λόγο του θεού, μέχρι που το 1985 διορίστηκε ως Μουφτής της Κομοτηνής (μέσω προεδρικού διατάγματος). Η θέση του Μουφτή είναι θέση δημόσιου υπάλληλου σε θέση γενικού διευθυντή

Ο Μέτσο Τζεμαλί το 2018 παύθηκε με νόμο από τα καθήκοντά συνταξιοδοτούμενος ,μία απόφαση η οποία τον στεναχώρεσε και κατά της οποίος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά δεν δικαιώθηκε.

Είχε βαθιά γνώση του ισλαμικού δικαίου και εφάρμοσε με σύνεση την Σαρία ,ένα δυστυχώς αναχρονιστικό δικαστικό σύστημα που ισχύει μόνο στη Θράκη ,καθώς ο Μουφτής έχει και δικαστικές αρμοδιότητες(Καδής) .

Back to top button