Κοινωνία

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών-Γεννήθηκε ως Έλληνας πρίγκιπας

Έφυγε «ειρηνικά» από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, έχοντας αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη βασίλισσα Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου χαρακτηρίστηκε κάποτε από τη βασίλισσα ως «η δύναμή της» της και η παρουσία του δίπλα της ήταν διαρκής για περισσότερα από 70 χρόνια.

The Truth About Prince Philip's Life Before He Met The Queen

Γεννημένος το 1921, ο Φίλιππος, πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό. 

Αφού γνώρισε για πρώτη φορά τη βασίλισσα, η Ελισάβετ «δεν κοίταξε ποτέ κανέναν άλλο».

Παραμερίζοντας τις δικές του φιλοδοξίες σταδιοδρομίας, απέδειξε την έντονη αίσθηση του καθήκοντος να υπηρετεί τη χώρα κάθε χρόνο, αρνούμενος να σταματήσει να εργάζεται ακόμη και στη δεκαετία του ’90.

000_ARP1704195
000_DV2063750

Νοσηλεύτηκε για 28 μέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ο Φίλιππος ταλαιπωρήθηκε με από προβλήματα υγείας, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά

Συγκεκριμένα, ο δούκας του Εδιμβούργου εισήχθη στο ιδιωτικό νοσοκομείο King Edward VII στις 16 Φεβρουαρίου καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία και υποβλήθηκε σε θεραπεία για αδιευκρίνιστη, μη συνδεόμενη με την COVID-19. Στην αρχή του μήνα μεταφέρθηκε για λίγο σε ειδικό καρδιολογικό κέντρο σε άλλο νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση για προϋπάρχον πρόβλημα στην καρδιά. Ο δούκας έφυγε από το νοσοκομείο King Edward στις 16 Μαρτίου και επέστρεψε στον πύργο του Ουίνδσορ, τη βασιλική κατοικία δυτικά του Λονδίνου.

Ο Φίλιππος έγινε υποστηρικτής ή πρόεδρος σε 800 οργανισμούς, ίδρυσε τα Βραβεία του Δούκα του Εδιμβούργου το 1956 και κέρδισε μια θέση στις καρδιές του έθνους για τα πνευματώδη αστεία και τις «γκάφες» του.

Ο Φίλιππος αποσύρθηκε από τον ενεργό δημόσιο βίο τον Αύγουστο του 2017, σε ηλικία 96 ετών, μετά την ολοκλήρωση 22.219 βασιλικών υποχρεώσεων από το 1952.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Η μητέρα του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και ο πατέρας του ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας και ήταν ο μόνος γιος τους, με τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές.

tsolias_filipos

Η οικογένειά του εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν ήταν μωρό και ο Φίλιππος σπούδασε στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά -τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εντουαρντ– οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.


Οκταήμερο πένθος από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ

000_SAPA970906793280
000_1557QD
000_BQ971

Η Βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου.

Η Ελισσάβετ δεν θα εκτελέσει καθήκοντα, ακόμη και ιδιωτικά, η Βασιλική Σύμφωνη Γνώμη δεν θα δοθεί για νόμους της Κυβέρνησης, ενώ και οι κρατικές υποθέσεις θα τεθούν επίσης σε παύση.

Μετά από αυτές τις οκτώ ημέρες, το Παλάτι θα διατηρήσει μια περαιτέρω περίοδο πένθους για 30 ημέρες.

πηγη protothema

Back to top button