ΑυτοδιοίκησηΚοινωνίαΚορυφαία

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής ενόψει της ημέρας που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, λέει ΟΧΙ στην άσκηση βίας στις γυναίκες.

Στοχεύοντας στην κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση κατά το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος της κοινής γνώμης και στη διάχυση του παραπάνω μηνύματος προέβη στις παρακάτω στοχευμένες δράσεις:

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ Δράμας, τη διευθύντρια του Δρ. Δεβρένη Άννα και τις καθηγήτριες Αισθητικής Δεμερτζή Μαρία, Θεοδωρίδου Μαρία, Ηλούση Θάλεια και Κυριακίδου Γιώτα στις 23 Νοέμβριου διοργάνωσαν κοινή φωτογραφική δράση ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά της βίας που ασκείται σε γυναίκες. Η δράση περιελάμβανε την αποτύπωση, μέσω ειδικών τεχνικών του μακιγιάζ, των αποτελεσμάτων που επιφέρει η άσκηση βίας στα πρόσωπα των γυναικών, καθώς και την φωτογράφιση αυτών από επαγγελματία φωτογράφο.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής διοργάνωσε στις 25 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα Γ. Παυλίδης στο Διοικητήριο της Κομοτηνής εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών της Κομοτηνής αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ των φορέων, καθώς η λειτουργία του χρηματοδοτείται εν μέρει από την Περιφέρεια, η στελέχωση του γίνεται από τον δήμο Κομοτηνής και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το νοσοκομείο της πόλης. Να σημειωθεί ότι αντιμετώπισε περισσότερα από 200 σχετικά περιστατικά μόνο το περασμένο έτος, κάτι που καταδεικνύει την αναγκαιότητα της δομής και το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν αφενός η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε αυτό το κοινωνικό θέμα το οποίο λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και αφετέρου η παρουσίαση των μεθόδων υποστήριξης των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά. Ο διευθυντής της αστυνομίας Ροδόπης ταξίαρχος κ. Σεβδυνίδης παρουσίασε στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας που δείχνουν ότι παρατηρείται μεσοσταθμικά 25% αύξηση των σχετικών περιστατικών ετησίως τα τελευταία χρόνια. Τα περιστατικά αυτά όπως τόνισε αφορούν το σύνολο της κοινωνίας και δεν εντοπίζονται σε συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις ούτε συνδέονται με θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις.

Η καθηγήτρια ΔΠΘ κ.α Χατζηφωτίου ανέλυσε τα διαφορά είδη βίας τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στη χειροδικία αλλά περιλαμβάνουν την Φυσική (σωματική) βία, Σεξουαλική βία, Συναισθηματική βία, Ψυχολογική βία, Πνευματική βία, Πολιτιστική βία, Λεκτική βία, Χρηματοοικονομική Κατάχρηση και Παραμέληση. Παράλληλα παρουσίασε τον τρόπο που αυτές οι μορφές βίας συνδέονται και επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η κ.α. Ανδρούτσου παρουσίασε το έργο του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και τις δράσεις του ώστε να στηρίξει τα θύματα που έχουν υποστεί αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Ο κ. Μωυσιάδης ανέπτυξε την σχέση μεταξύ των κοινωνικών προτύπων ανατροφής των παιδιών και την πιθανότητα που υπάρχει ορισμένα από αυτά να συνδέονται με την άσκηση διαφυλικής βίας όχι μόνο κατά την ενηλικίωση αλλά και πολύ νωρίτερα ακόμα και κατά την παιδική προεφηβική ηλικία.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι παρακάτω:

-Σεβαστή Χατζηφωτίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Φύλου και Ενδοοικογενειακής Βίας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

-Αριστείδης Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΑΜ-Θ, Κλινικός Ψυχολόγος

-Κυριακή Ανδρούτσου, Κοινωνική Λειτουργός στον Ξενώνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής με έκθεση φωτογραφίας, με θέμα: «Γυναίκα, Μητέρα, Σύντροφος, Εργαζόμενη… μια Γυναίκα χίλιοι ρόλοι».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Γυναικών Θρυλορίου.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών θα ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τους Μιχάλη Ηλιάσκο και Βαγγέλη Δροσάκη.

Back to top button