Πελώνη: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και εστίαση

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και εστίαση, ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ομάδες για τις οποίες ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός είναι αυτές των εργαζομένων σε δομές φροντίδας υγείας και στους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και δομές υγείας, εν γένει.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες επιβάρυνση. Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Νότιο Τομέα Αθηνών -όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα- το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15 έως 24 ετών», είπε χαρακτηριστικά.

«Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχονται -όπως προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις – από χώρους διασκέδασης. Υψηλό -πάνω από 30%- είναι και το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.

Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκαν -και τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα – αυστηρά μέτρα και εντατικοί έλεγχοι σε χώρους εστίασης, bar,  club και κέντρα διασκέδασης. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης», ξεκαθάρισε η κυρία Πελώνη. 

«Οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κάθε παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα και -σε κάθε περίπτωση- σφράγιση από την επόμενη και για 7 ημέρες. 

Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Exit mobile version