ΚοινωνίαΚορυφαία

Παύλος Δαμιανίδης :”Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την αυτοδιοίκηση ως “αρμό εξουσίας” που πρέπει να ελέγχεται κομματικά”

Μάλλον τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής από το ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει καθηλωμένος, έχουν θορυβήσει τα κομματικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αναζητούν πεδίο αντιπαράθεσης .Όπως φαίνεται τουλάχιστον σε δημοκοπικό επίπεδο, ο κόσμος που επί χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και που τα προηγούμενα χρόνια είχε στηρίξει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φαίνεται ότι ,μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο πρώτο να “επιστρέφει”.

Ετσι σε τοπικό επίπεδο, η συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Αγγελική Κουγιουμτζόγλου με ανακοίνωση που υπογράφει η ίδια άσκησε κριτική στην απόφαση του Παύλου Δαμιανίδη να αποδεχτεί την πρόταση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου να αναλάβει την ευθύνη της θέσης του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΠΑΜΘ .

Ανέφερε μεταξύ ΄άλλων η Συντονίστρια:

” Μάλλον δεν μας προξένησε κατάπληξη η συνεργασία αυτή (Μέτιου-Δαμιανίδη) που ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε ήδη ο κ. Κ.Σιμιτσής, κάτι που σημαίνει ότι το τοπικό ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εγκρίνει και επαυξάνει την αποτυχημένη διοίκηση του σημερινού Περιφερειάρχη. Με μια διαφορά βέβαια ότι ο κ.Δαμιανίδης δεν ήταν στο αυτοδιοικητικό σχήμα, αλλά ένα τοπικό πολιτικό στέλεχος…
Σαφώς και το πρόβλημα δεν είναι του Περιφερειάρχη, που ευχαρίστως δέχεται τη στήριξη που του δίνουν οι δήθεν πολιτικοί του αντίπαλοι.
Το πρόβλημα είναι του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που υποτίθεται ότι θέλει να εκφράσει τον προοδευτικό και κεντροαριστερό χώρο. Τώρα πως γίνεται αυτό, όταν τοπικά σημαντικά στελέχη του συνεργάζονται με την δεξιά και εξ’ αντικειμένου στηρίζουν τις πολιτικές της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση, μόνο αυτοί το ξέρουν.
Αλλά οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν συμπεριφορές και πολιτικές. ”

Ο κ Δαμιανίδης με ανάρτησή του πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό απαντά αφήνοντας αιχμές στην λογική “ελέγχου των αρμών ” της εξουσίας όπως προφανώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή τέλος πάντων κάποια στελέχη του ,την αυτοδιοίκηση .

Ο ίδιος μιλά για ¨προσωπική επιλογή ” εστιάζοντας ωστόσο στο γεγονός πως η θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα δεν είναι κομματική θέση αλλά απαιτεί συγκεκριμένα και μετρήσιμα προσόντα καθώς ανήκει στον “υπηρεσιακό μηχανισμό” και όχι στο πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας.

Τονίζει δε ότι ο “απαράδεκτος νόμος ” όπως αναφέρει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση υπαγόρευσε προγραμματικές συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο .

Η απάντηση του Παύλου Δαμιανίδη

Η τοπική συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος δηλαδή που θέλει «να ελέγξει κομματικά όλους τους αρμούς της εξουσίας όταν ξαναγίνει κυβέρνηση» (ευτυχώς ποτέ), είναι λογικό να αντιλαμβάνεται και την τοπική αυτοδιοίκηση ως έναν από αυτούς.

Ευτυχώς στην περιοχή μας υπάρχουν και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιλαμβάνονται, ιδιαίτερα στα θέματα της αυτοδιοίκησης, την αξία και την αναγκαιότητα της συνεννόησης και της συνεργασίας για το καλό του τόπου.

Την τοπική συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ όμως την ενοχλούν οι συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση (φυσικά μόνον στην περίπτωση που δεν συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές) όπως η συνεργασία Μέτιου-Σιμιτσή. Ξεχνάει βέβαια, ότι πέρα από τις συνεργασίες που βασίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες και κοινές στοχεύσεις για την τοπική ανάπτυξη και πρόοδο, υπάρχουν σήμερα σχεδόν σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας «αναγκαστικές» συνεργασίες, ακόμη και μεταξύ ανθρώπων από αντιδιαμετρικά αντίθετες πολιτικές προελεύσεις, προκειμένου να συγκροτηθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες και να σχηματιστεί διοίκηση, μετά το απόλυτο μπάχαλο που επέφερε στην αυτοδιοίκηση ο απαράδεκτος Νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που καθιστούσε πρακτικά αδύνατη την άσκηση διοίκησης από μόνη την παράταξη που κέρδισε τις εκλογές.

Την ενοχλεί και η δική μου τοποθέτηση στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, διότι δεν είμαι λέει καν στο αυτοδιοικητικό σχήμα του Σιμιτσή, αδυνατώντας να κατανοήσει ότι ο Εκτελεστικός Γραμματέας ανήκει στο υπηρεσιακό και όχι στο πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας, ότι εκ του Νόμου απαγορεύεται η τοποθέτηση στη θέση αυτή αιρετών και ότι τα προσόντα που θα πρέπει να αξιολογούνται δεν είναι κομματικά αλλά η γνώση και η εμπειρία γύρω από την διοίκηση, την λειτουργία των υπηρεσιών και τις θέσεις ευθύνης. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι τέτοιου είδους διαχωρισμοί είναι δύσκολοι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τώρα στο «ποιανού είναι το πρόβλημα», σίγουρα δεν είναι ούτε του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ούτε της τοπικής Ν.Ε., δεδομένου ότι η αποδοχή της πρότασης που μου έγινε ήταν προφανώς μια προσωπική επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα δεδομένα που προανέφερα.

Το πρόβλημα είναι προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει ότι πολύ σύντομα θα είναι πλέον τρίτο κόμμα και την μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, με τη νέα της ηγεσία, να επιστρέφει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο και στην διακυβέρνηση της χώρας.” καταλήγει ο Δαμιανίδης

Back to top button