ΕλλάδαΟικονομία

Παράταση στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ – Το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων ημερών

Οι πληρωμές και οι προθεσμίες των επόμενων ημερών. Οι υποχρεώσεις στην εφορια μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στην… παράταση ο ΕΝΦΙΑ.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος “επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ” παρατάθηκε για την επόμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επιβεβαίωσε χθες τα δημοσιεύματα του ΤheΤΟC.gr και πλέον οδεύουμε προς παράταση για την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Πότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά

Ενώ τα εκκαθαριστικά θα σταλούν μέσα στο Σαββατοκύριακο (εκτός νέου απροόπτου) φαίνεται να υιοθετείται η πληρωμή της πρώτης δόσης έως τις 8 ή 9 Oκτωβρίου. Δεν αναμένεται παράταση στην πληρωμή της 3ης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά έως την επόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Είναι η 3η δόση επειδή η 1η και η 2η καταβλήθηκαν μαζί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι δηλώσεις Covid των ιδιοκτητών ακινήτων προκειμένου να εμφανίσουν τη ζημιά από τα κουρεμένα ενοίκια στην πλατφόρμα του Taxis θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι αύριο 23 Σεπτεμβρίου ενώ οι ενοικιαστές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν (πάντοτε ηλεκτρονικά) το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.

Από εκεί και πέρα, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για να υποβληθούν οι δηλώσεις για τις “οικειοθελείς μειώσεις” που θα συμφωνηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εκτός από την δήλωση στην ΑΑΔΕ των μειώσεων ενοικίων που έχουν γίνει μέσα στην πανδημία, υπάρχει και άλλη μια προθεσμία που “τρέχει”: μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μισθωτήρια για όλες τις παλαιές μισθώσεις που είναι ακόμη και σήμερα ενεργές.

Πολύ το τρέξιμο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς πρέπει να ανασύρουν μισθωτήρια που είναι καταχωνιασμένα σε συρτάρια εδώ και πολλά χρόνια για να υποβάλλουν το ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Η προθεσμία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου αλλά η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν το αίτημά της θα γίνει δεκτό ή όχι.

Στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία και για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” προκειμένου να δοθεί η ενίσχυση για την επιδότηση του στεγαστικού δανείου. Ήδη, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 70.000 και μένει να φανεί και σε αυτό το “πεδίο” αν θα δοθεί κάποια παράταση καθώς ναι μεν η προθεσμία “τρέχει” εδώ και δύο μήνες αλλά το σκηνικό με την β’ φάση της πανδημίας και τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα έχει αλλάξει.

Οι κρίσιμες προθεσμίες

Όσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, έχουν ακόμη δύο προθεσμίες μπροστά τους:

1. Η πρώτη έχει να κάνει με τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους. Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Αναμένεται ότι θα βρεθεί λύση για να παραμείνει ανοικτή και μετά αλλά το σίγουρο είναι ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι “ακριβότερη” για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από αυτή που προσφέρεται σήμερα.

2. Η δεύτερη έχει να κάνει με την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων και των αυθαίρετων χώρων. Άλλη μια προθεσμία που τελειώνει στο τέλος του μήνα. Τα βλέμματα στρέφονται προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για να φανεί αν θα υπάρξει παράταση. Προς το παρόν, τηρείται… σκληρή στάση. Άλλωστε έχει ανακοινωθεί ότι μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλώσεις θα μπορούν να γίνονται αλλά το κόστος τακτοποίησης θα είναι προσαυξημένο κατά 10%.

πηγή the toc

Back to top button