ΚοινωνίαΕλλάδαΚορυφαία

Πάϊατ: Κομβικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης-Εκδήλωση στο λιμάνι για την νατοϊκή άσκηση DEFENDER Europe 2021

Εκδήλωση στο λιμάνι για την νατοϊκή άσκηση DEFENDER Europe 2021

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ήταν στραμμένα σήμερα τα βλέμματα των επιτελών του ΝΑΤΟ και των διπλωματικών αρχών των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομλων Κ. Καραμανλή και ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όπως ο στρατηγός Christofer Mohan, της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC), και ο υποστράτηγος Ivon Jones (CFA), Διοικητής Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού, έδωσαν το παρών στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τη μεγάλη άσκηση Defender Europe 2021 που αρχίζει τυπικά σήμερα. Σε δηλώσεις του ο αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως η άσκηση «Defender Europe 2021 υπογραμμίζει τη στρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης και το σημαντικό ρόλο της πόλης. Εχω επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη έξι φορές τώρα, επειδή αυτή η πόλη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας, αναφορικά με την αύξηση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα εξέφρασε το έντονο Αμερικάνικο ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις που θα αφορούν την ενέργεια στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Αυτή είναι μια περιοχή που όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2016 φαινόταν κάπως ξεχασμένη. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που χτίσαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και για παράδειγμα στην ενέργεια, με τον FSRU (πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου), τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους αγωγούς IGB και TAP», είπε ο κ. Πάιατ. «Είναι μια περιοχή που έχει γίνει πολύ σημαντική στρατηγικά και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων» πρόσθεσε.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχει μετατραπεί στο πλαίσιο της άσκησης σε ένα τεράστιο hub για τη διακίνηση οπλικών συστημάτων, οχημάτων, ελικοπτέρων και προσωπικού του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού στρατού. Μαζί τους είναι επίσης η Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Liz Lee αλλά και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Όλοι μαζί, πολιτικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες, θα επιθεωρήσουν τις προετοιμασίες που γίνονται στο χώρο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την αποθήκευση και προώθηση εξοπλισμού και υλικού στις δυνάμεις οι οποίες μετέχουν στην άσκηση.

Για αυτό το λόγο “έδεσε” πριν λίγες μέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό μεταγωγικό “LIBERTY Promise” το οποίο μεταφέρει στρατιωτικό υλικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Το υλικό άρχισε να εκφορτώνεται από το πρωί. Τις επόμενες ημέρες το υλικό αυτό που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και ελικόπτερα και οχήματα θα αναπτυχθεί στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια θα προωθηθεί στα πεδία της άσκησης.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία τoυ ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α., Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο χώρο του λιμένα.

του Εύρη Τσούμη makthes.gr ,φωτογραφίες Δήμος Αλεξανδρούπολης

Back to top button