ΚορυφαίαΚοινωνία

Οζγκιούρ Φερχάτ:  Άμεσα μέτρα για την εξάλειψη του φαινόμενου οδήγησης στο αντίθετο ρεύμα στο εθνικό οδικό δίκτυο του νομού Ροδόπης

Ο Βουλευτής Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ φέρνει στη Βουλή, καταθέτοντας ως Αναφορά προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών & Μεταφορών, την ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, την ανοικτή επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.), την επιστολή διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής και την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, μέσω των οποίων ζητούν την άμεση και ουσιαστική λήψη μέτρων ασφάλειας, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο διακινητές παράτυπων μεταναστών να οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με σκοπό να αποφύγουν την καταδίωξη και τη σύλληψη.

Με καταγεγραμμένα θανατηφόρα ατυχήματα και περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, το φαινόμενο είναι πλέον καθημερινό, σκορπίζοντας τον τρόμο στους διερχόμενους οδηγούς. Χαρακτηριστικά την Παρασκευή 28/7 όχημα, κατεγράφη σε video, να κινείται στο αντίθετο ρεύμα στην Εγνατία Οδό στο ρεύμα από Κομοτηνή προς Αλεξανδρούπολη κοντά στα διόδια Μέστης, με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 130 km/h, το Σάββατο 29/7 όχημα που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο αντίθετο ρεύμα στη γειτονική επαρχιακή οδό Αλεξανδρούπολης – Φερών, λίγο έξω από το χωριό Μοναστηράκι, τελικά εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε χωράφι, την Κυριακή 30/7  στο Δωρικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης όχημα διακίνησης παράτυπων μεταναστών συγκρούστηκε μετωπικά με όχημα ανυποψίαστης πολύτεκνης οικογένειας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ακόμα και των τεσσάρων παιδιών της, τη Δευτέρα 31/7 ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των διοδίων του Ιάσμου, καθώς για ακόμα μία φορά όχημα εντοπίστηκε να κινείται στο αντίθετο ρεύμα από την Ξάνθη με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή, την Τρίτη 1/8 αναφέρθηκε νέο περιστατικό με όχημα κινούμενο στο αντίθετο ρεύμα της Εγνατίας οδού  από Αλεξανδρούπολη με κατεύθυνση προς Κομοτηνή, με τα διόδια της Μέστης να κλείνουν για ευνόητους λόγους, ενώ την Τετάρτη 2/8 υπάρχει νέα αναφορά για τζιπ κινούμενο ιλιγγιωδώς, αντίθετα στο ρεύμα και δίπλα στο διαχωριστικό διάζωμα που σκόρπησε τον τρόμο στους οδηγούς που κινούνταν επί της Εγνατίας Οδού με κατεύθυνση από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή. Ας σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις σύλληψης διακινητών έχει διαπιστωθεί ότι στερούνται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Με την κίνηση αυξημένη λόγω της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, η επικινδυνότητα του φαινομένου και η ανασφάλεια των οδηγών στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Αν προστεθεί και η ταλαιπωρία που υφίστανται καθώς επιστρέφοντας από τις εργασίες τους ή κατευθυνόμενοι προς τη θάλασσα βρίσκονται ακινητοποιημένοι, καθώς κλείνει το ρεύμα εξαιτίας του αντίθετα κινούμενου οχήματος έως ότου υπάρξει ασφάλεια στη κίνηση των οχημάτων, το εκρηκτικό αυτό μίγμα δικαιολογεί απόλυτα τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες για πλημμελή μέτρα ασφαλείας.

Εξάλλου οι πολύ συχνές καταδιώξεις μέσα σε χωριά και κεντρικές οδικές αρτηρίες είναι άκρως επικίνδυνες για τους διερχόμενους πολίτες και τους κατοίκους και επιβάλλεται η λύση που θα βρεθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα χωρίς να διακινδυνεύεται η ασφάλεια των πολιτών.

Χαρακτηριστική της κυβερνητικής αβελτηρίας και αδράνειας των αρμόδιων Υπουργείων είναι η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.) (Αρ. Πρωτ. 9/2023 – Θεσσαλονίκη 25/7/23) στην οποία αποκαλύπτεται ότι σε ευρεία σύσκεψη της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη ετέθη το θέμα με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που τα κυκλώματα διακινητών δραστηριοποιούνται απειλώντας ανυποψίαστους οδηγούς και πολίτες, τονίζοντας μάλιστα “Δικό μας χρέος να καταθέσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα και υποχρέωση της ηγεσίας να βρει τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου ώστε να μη χαθεί καμία άλλη ανθρώπινη ζωή”.

Ο Οζγκιούρ Φερχάτ συντάσσεται με τις δίκαιες εκκλήσεις της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.), του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής και του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και μεταφέροντας την εύλογη ανησυχία πολιτών και φορέων ζητά να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς για τις άμεσες ενέργειες που προτίθενται να αναλάβουν ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας σε όσους χρησιμοποιούν το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ροδόπης.

Back to top button