Αγροτικά νέαΚορυφαία

Ούτε το 10% των καπνοπαραγωγών δεν μπορεί να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά προγράμματα μικροκαλλιεργητών

Ούτε το 10% των καπνοπαραγωγών της Θράκης δεν εντάσσεται στα Ευρωπαϊκά προγράμματα μικροκαλλιεργητών ,γεγονός που συνιστά μία σοβαρή αδικία καθώς τα προγράμματα αυτά ουσιαστικά ενισχύουν τέτοιες περιπτώσεις. Το θέμα έθεσε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμέτ Σινάν στο Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο ζητώντας την παρέμβασή του .Αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του :

” Στις 3 Αυγούστου 2022, ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήσαμε μια σύσκεψη με τον κ. Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, σχετικά με την υποστήριξη των μελών μας όσων αφορά την ένταξη τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα ως μικροκαλλιεργητές με μικρούς κλήρους, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν οικονομικά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Εξηγήσαμε και υπενθυμίσαμε στον κ. Μέτιο ότι ο νομός Ροδόπης είναι ο πιο φτωχός νομός της χώρας μας, όπου ζουν άνθρωποι φτωχοί, με μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με μικρούς κλήρους. Κάθε φορά που προκηρύσσονται αγροτικά προγράμματα για την περιοχή, τα μέλη μας, με μια ελπίδα να αναπτύξουν την μικρή γεωργική εκμετάλλευση τους τρέχουν στα γραφεία μας να διαπιστώσουν, εάν θα μπορέσουν με μικρούς κλήρους, με λίγα στρέμματα να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά, δυστυχώς, πάρα πολύ λίγοι, -ούτε 10% των μελών μας- είναι αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις, με μικρούς κλήρους που έχουν. Σε αυτό το κομμάτι η Περιφερειακή διοίκηση πρέπει να υποστηρίξει τους μικροκαλλιεργητές του νομού Ροδόπης.

Ο κύριος Περιφερειάρχης είναι αυτός που γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα αυτό. Μπορεί να βοηθήσει και πρέπει να βοηθήσει.Ο κύριος Περιφερειάρχης μας άκουσε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρων, μας είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί, γνωρίζει τις δυσκολίες των μικροκαλλιεργητών στην ένταξή τους στα προγράμματα και υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και το υπουργείο ώστε να ληφθούν υπόψη και οι μικροκαλλιεργητές. Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Καπνοκαλλιεργητές.

Ως διοίκηση του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης ευχαριστούμε θερμά στον κ. Περιφερειάρχη για το χρόνο και για το ενδιαφέρον.

Back to top button