ΑστυνομικάΕλλάδαΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Ορεινή Ροδόπη :παράνομοι μετανάστες του έφαγαν τις ντομάτες αλλά του άφησαν 100 λίρες Τουρκίας(!) –Ανεξέλεγκτη η κατάσταση από το καθημερινό πέρασμα δεκάδων μεταναστών-Πάνω από 500 επιχειρούν καθημερινά να περάσουν τον Εβρο

Εκατοντάδες φαίνεται ότι είναι οι μετανάστες που επιχειρούν καθημερινά ,υπό την ανοχή των Τουρκικών αρχών να περάσουν τα σύνορα στον Εβρο τώρα που τα νερά του ποταμού είναι πεσμένα .Πολλοί εξ αυτών τα καταφέρνουν .Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ροής που προέρχεται από αστυνομικούς κύκλους οι οποίοι επιχειρούν καθημερινά ,ομάδες  μία διαδρομή που τους φέρνει μέσω των χωριών του ορεινού Εβρου στην ορεινή Ροδόπη από όπου κατηφορίζουν και στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών και ακολούθως  παραλαμβάνονται από διακινητές προκειμένου να μεταφερθούν στο εσωτερικό της χώρας .Οι συλλήψεις φυσικά καθημερινές όπως καταγράφονται στο αστυνομικό δελτίο. Οι διακινητές πάντα αλλοδαποί ,κα6τα 90% Βούλγαροι και συχνά ανήλικοι προκειμένου έτσι να τύχουν μίας πιο ευνοϊκής δικαστικής μεταχείρισης σε περίπτωση που συλληφθούν.

Του άφησαν 100 λίρες για τις ντομάτες που έφαγαν

Τις μέρες αυτές συζητιέται πολύ στην ορεινή Ροδόπη η κίνηση κάποιου μετανάστη που επισκεπτόμενος το μποστάνι συμπολίτη και μετά από την αφαίρεση του συνόλου της παραγωγής από  τις ντομάτες που καλλιεργούσε για το σπίτι του ,του άφησαν στο δέντρο 100 λίρες Τουρκίας (!) ,περίπου 11,5 ευρώ …Βέβαια μπορεί το περιστατικό να συζητιέται ωστόσο είναι μεμονωμένο .Η πραγματικότητα είναι ότι καθημερινά δεκάδες παράνομοι μετανάστες διέρχονται τα χωρά σε ομάδες .

«Δεν αφήνουμε πλέον ποτέ τις γυναίκες μας μόνες στα χωράφια» μας είπε κάτοικος της ορεινής Ροδόπης που δεν θέλησε να εμφανιστεί το πρόσωπό του.

«Αυτά τα ζούμε πρώτη φορά .Ούτε τις πόρτες μας κλειδώναμε παλιά .Τώρα μας έχουν ρημάξει τα πάντα .Κλέβουν ζώα αλλά και ζαρζαβατικά από τους κήπους. Φοβόμαστε..» μας είπε με εμφανή την απελπισία στα μάτια του.


Πάνω από 500 μετανάστες επιχειρούν να περάσουν καθημερινά στην Ελλάδα

Αύξηση της πίεσης παρατηρείται στον Έβρο με δεκάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελληνική πλευρά. Δυνάμεις της Frontex, αλλά και αστυνομικοί, έχουν δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να εντοπίζουν τους παράτυπους μετανάστες πρoτού μπουν σε ελληνικό έδαφος.

Τις τελευταίες ώρες άντρες του στρατού έχουν ακροβολιστεί σε νευραλγικά σημεία του Έβρου, ενώ οχήματα της αστυνομίας και κλούβες «σαρώνουν» την περιοχή. Παράτυποι μετανάστες επιχειρούν να εισβάλουν καθημερινά στα χωριά, λένε κάτοικοι.

Ομάδες μεταναστών βουτούν στον Έβρο για να φτάσουν στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 500 μετανάστες κάθε μέρα προσπαθούν να μπουν στη χώρα από διάφορα σημεία και να προκαλέσουν σύγχυση, ακόμα και από περιοχές όπου Έλληνες και Τούρκοι βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο

Αυξημένες ροές μεταναστών παρατηρούνται όπου η στάθμη του ποταμού ειναι χαμηλή, όπως στο Πύθιο και το Χειμώνιο, ενώ αρκετοί επιχειρούν να μπουν και από το Τυχερό, όπου η φύλαξη της περιοχής ειναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με τρεις ζώνες από το ποτάμι ως τα χωριά οδηγεί την συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών στα χεριά της αστυνομίας. Drones, θερμικές κάμερες, αλλά και οι 400 νέοι συνοριοφύλακες που προστέθηκαν στη δύναμη, αποτελούν ασπίδα για τα σύνορα του Έβρου.

Χαρακτηριστικό ειναι ότι το 80% αυτών που επιχειρούν να περάσουν δεν ειναι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες από Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Σάκης Αντωνίου

Back to top button