ΚορυφαίαΠολιτισμός

Η Όπερα η “Ωραία Ελένη” για τους μαθητές των Γυμνασίων του Νομού αύριο στο Μέγαρο Μουσικής από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει  στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα διαδραστικά στα Σχολεία» με την παράσταση «Η Ωραία Ελένη» του Όφενμπαχ, τη Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 το πρωί για όλα τα Γυμνάσια του Νομού.

Η δράση έχει στόχο να ξεναγήσει τους μαθητές στον κόσμο της όπερας και στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθούν δύο δωρεάν παραστάσεις στις 10 και 12 το πρωί.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα 

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια διαδραστική παράσταση όπερας. 

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία ταξιδεύει σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα, τόσο διά ζώσης όσο και ψηφιακά, με στόχο να ξεναγήσει με πρωτότυπο τρόπο τους εφήβους στον πολύπλευρο κόσμο της όπερας. Η εξερεύνηση της δημιουργικής διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη σκηνή της όπερας, σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και με τον χώρο, αλλά και η ενθάρρυνση του καλλιτεχνικού πειραματισμού και της ανακάλυψης μέσα από την πολυεπίπεδη και διακαλλιτεχνική φύση του είδους της όπερας, αποτελούν τους κεντρικούς άξονες του σχεδιασμού του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία είναι εδώ για να συστήσει την όπερα ως ένα δίκτυο ανάλογο της σχολικής κοινότητας, όπου η συνομιλία, το «μοίρασμα» και το αίσθημα του ανήκειν είναι δομικά συστατικά της ελεύθερης έκφρασης, της εξέλιξης και της ανάπτυξης.

Οι μαθητές των σχολείων που θα επισκεφθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος θα λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικά εργαστήρια για να συνδημιουργήσουν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό που θα ενταχθεί στη ροή της παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στα σχολεία, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΕΛΣ παρουσιάζει τη νέα ξεκαρδιστική όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ σε λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά, σκηνικά κοστούμια καθώς και βίντεο – animation Πέτρου Τουλούδη.

 Συντελεστές προγράμματος

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Υπεύθυνη συντονισμού: Πανίνα Καρύδη

Υπεύθυνη περιοδείας: Κωνσταντίνα Χρίστου

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικού σχεδιασμού: Κική Κέρζελη, Μιχάλης Μοσχούτης, Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Ανν-Κριστίν Σωφρονίου

Υλοποίηση εκπαιδευτικών εργαστηρίων: Γιώργος Ανδριώτης (μουσική), Χρυσούλα Πολυτίδου (μουσική), Ζωή Αρβανίτη (εικαστικές τέχνες), Ισιδώρα Παπαδούλη (εικαστικές τέχνες), Ιωάννα Λιούτσια (υποκριτική, χορός),  Ζωή Λύρα (υποκριτική, χορός) 

Ιστορικός / Μουσικολόγος: Άρτεμις Ιγνατίδου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μυρσίνη Βασιλοπούλου

Back to top button