ΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Οντέρ Μουμίν: λεει ότι θα μαζέψει όλα τα αδέσποτα από τους οικισμούς του Δήμου αλλά που θα τα πάει;

Ένα πρόβλημα που μαστίζει διαχρονικά τους Δήμους της Ροδόπης και όχι μόνο είναι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων ,σκύλων κυρίως .Ο αριθμός τους στην Ροδόπη σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που όμως δεν μπορεί να απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα ,κάνει λόγο  για τουλάχιστον 5000 ζώα ,ίσως πολύ περισσότερα.

Είναι φυσικό τα ζώα αυτά να δημιουργούν προβλήματα εκεί που ζουν όταν πολλαπλασιάζονται, με τις κοινωνίες να είναι από καιρό διχασμένες για το τι δέον γενέσθαι και τους εκάστοτε Αντιδημάρχους αρμόδιους για το θέμα να μαζεύουν μήνες φυλάκισης από τη δικαιοσύνη στην οποία συχνά οδηγούνται .

Και ενώ οι Δήμοι λόγω της πολύ αυστηρής και εν πολλοίς  αδιέξοδης νομοθεσίας, έχουν εδώ και καιρό σηκώσει τα χέρια ψηλά καταλήγοντας ,συνήθως  να κάνουν μία μάλλον επικοινωνιακή  διαχείριση ,το κενό συμπληρώνεται από «αγανακτισμένους»  πολίτες και φυσικά μεμονωμένες έως μαζικές θανατώσεις των ζώων.

Με ανάρτησή του λοιπόν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Ιάσμου που παραμένει στην επικαιρότητα με τις προτάσεις και τις δημόσιες θέσεις του αναφέρει:

«Με σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων, σύμφωνα με το Νόμο, θα περισυλλεγούν άμεσα όλα τα αδέσποτα σκυλιά από τους οικισμούς μας και από την Πανεπιστημιούπολη. Για τη δημοτική αρχή προέχει η σωματική ακεραιότητα και η ανθρώπινη υπόσταση. Ούτε θα ανεχτούμε, ούτε θα υποκύψουμε σε απειλές…»

Ο ίδιος δεν αναφέρει ,ούτε αποκαλύπτει τι είδους απειλές δέχεται για το θέμα αλλά δεν διευκρινίζει με ποιο τρόπο θα γίνει αυτή η απομάκρυνση ούτε που θα αφεθούν τα ζώα αυτά αφού ο Δήμος Ιάσμου δεν διαθέτει καταφύγιο αδέσποτων ( δεν ξέρουμε αν έχει καν δημοτικό κτηνίατρο) ενώ τα 2 της Κομοτηνής ,του Δήμου και της Φιλοζωικής είναι από καιρό κορεσμένα από τα ζώα του Δήμου Κομοτηνής.

Άλλωστε η νομοθεσία την οποία φυσικά ο Δήμαρχος γνωρίζει ως καλός νομικός δεν επιτρέπει την παραμονή των ζώων στα καταφύγια παρά μόνο σε περιπτώσεις που αυτά απαιτούν περίθαλψη ή είναι επιθετικά και επικίνδυνα .

Εκεί που έχει δίκιο είναι η ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των χώρων της Πανεπιστημιούπολης μιας και η νομοθεσία απαγορεύει την ύπαρξη αδέσποτων ζώων κοντά στα σχολεία ,το πανεπιστήμιο εν προκειμένω ..

Της ανάρτησης του Δημάρχου ακλούθησαν διαφορά σχόλια μεταξύ των οποίων και της Μαρίας Καδρούδη ενεργής πολίτη του φιλοζωικού χώρου η οποία σχολίασε:

«Διαβάστε καλύτερα το νόμο τότε , γιατί το να περισυλλέξετε  υγιή αδέσποτα ζώα και να τα κλείσετε κάπου  είναι άκρως παράνομο. Το ιδανικό είναι να ξεκινήσετε έλεγχο στους πολίτες σας σε μαντριά, κυνηγούς και σε αυλές για να δείτε πόσοι συμπολίτες μας έχουν τσιπαρει τα σκυλιά τους, πόσοι τα έχουν με τα βιβλιάρια τους και μετά θα δείτε δραματικά τα αδέσποτα να μειώνονται γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούν να τα εγκαταλείπουν. Αυτό βέβαια έχε τεράστιο πολιτικό κόστος όμως είναι η μόνη λύση, ακόμα και αν μαζέψετε όλα τα σκυλια από παντού σε ένα εξάμηνο θα έχετε τον ίδιο αριθμό αδέσποτων που είχατε και πριν από γέννες ιδιωτών που δεν στειρώνουν τα σκυλιά του και θα οδηγηθείτε τελικά σε αδιέξοδο αφού δεν θα μπορείτε να μαζεύετε ξανά και ξανά τέτοιο αριθμό ζώων και να τα συντηρείτε αξιοπρεπώς με προσωπικό , κτηνιάτρους τροφές και φυσικά υποδομές. Είναι τεράστιο το ζήτημα δείτε το σφαιρικά και όχι επιφανειακά , δεν θα σας λύσει το πρόβλημα η περισυλλογή απλά θα το διογκώσει»

Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό ίσως ο Δήμαρχος δεν θα πρέπει να βιαστεί γιατί είναι βέβαιο, η εμπειρία μας το έχει δείξει  ,ότι θα προσθέσει και άλλα προβλήματα σε αυτά που ήδη έχει να διαχειριστεί.

Και όλα τα μέτωπα δεν είναι καλό να ανοίγουν μαζί λένε οι παλιοί σοφοί στην πολιτική…

Back to top button