ΚορυφαίαΚοινωνίαΠολιτισμόςΤοπικές ειδήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 5ου Περιφερειακού Φεστιβάλ Via Egnatia

Τριήμερο εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, περιελάμβανε το 5ο Περιφερειακό Φεστιβάλ «Via Egnatia» στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2019. Σκοπός της θεσμοθετημένης διοργάνωσης, είναι η συμβολή  στην πολιτισμική συνένωση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. μέσω της αρχαίας Εγνατίας οδού, η σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή πολιτιστική – τουριστική δραστηριότητα.

Την 5η διοργάνωση του Φεστιβάλ χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, κατά την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, παρουσία εκπροσώπων αρχών, τοπικών φορέων και πολιτών. Ο κ. Τσαλικίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σημασία του πολιτιστικού θεσμού, τονίζοντας ότι έχει καθιερωθεί στην συνείδηση της κοινωνίας της Περιφέρειας. Αναφερόμενος στις φετινές εκδηλώσεις, σημείωσε την συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και των Εφορειών της ΠΑΜΘ για τη διοργάνωση έκθεσης αρχαιολογικής φωτογραφίας στην οποία παρουσιάζονται η διαδρομή και σταθμοί της αρχαίας Εγνατίας στην Περιφέρεια. Ειδική μνεία εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσαλικίδη, κατά τον λόγο του έγινε στη δημιουργία κι έκδοση λευκώματος με φωτογραφικό υλικό από ακίνητα και κινητά μνημεία της Εγνατίας Οδού στη Ροδόπη, το οποίο παραχώρησε η ΕΦΑΡ. Η έκδοση του ημερολογίου-λευκώματος «Via Egnatia 2020», είναι ενταγμένη στις επετειακές δράσεις της ΠΕ Ροδόπης για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης.

Στην ιστορική και αρχαιολογική αξία της Εγνατίας Οδού, αναφέρθηκε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ.Χρύσα Καραδήμα, με έμφαση στους σημαντικούς σταθμούς της Via Egnatia στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κι ιδιαίτερα στη Ροδόπη, παρουσιάζοντας και τα περιεχόμενα της ειδικής θεματικής έκδοσης στους παριστάμενους.

Την τελετή έναρξης χαιρέτισε κι ο Μητροπολίτης Μαρωνείας–Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Ακολούθησε ξενάγηση στην φωτογραφική έκθεση « Διαδρομή και σημαντικοί σταθμοί της αρχαίας Εγνατίας Οδού» που φιλοξενείται στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Μαξιμιανούπολη-Μοσυνούπολη από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Οι εκδηλώσεις «Via Egnatia» στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, κορυφώθηκαν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, με τον λαϊκό αγώνα δρόμου εντός πόλης 5 χλμ. «RODOPI RUN 2019». Στον αγώνα δρόμου, έλαβαν μέρος δεκάδες δρομείς κάθε ηλικίας, μέλη συλλόγων, δρομικών ομάδων και μεμονωμένοι, οι οποίοι διέτρεξαν μια διαδρομή που περιλαμβάνει σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Κομοτηνής.

Αξιοσημείωτη και στη φετινή διοργάνωση, η παρουσία και συμμετοχή των εθελοντών,  μιας δυναμικής ομάδας που συνθέτουν, πολίτες, μέλη της κοινότητας  του ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Στρατού, της 21ης και 29ης Ταξιαρχίας.

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ «Via Egnatia» στην Π.Ε Ροδόπης, οργανώνεται με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, του Δήμου  Κομοτηνής, του ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της 29ης Ταξιαρχίας , του  Γενικού  Νοσοκομείου Κομοτηνής, της Αστυνομικής Διεύθυνσης   Ροδόπης  -Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής, του ΕΚΑΒ Κομοτηνής, του Σώματος  Σαμαρειτών  Διασωστών & Ναυαγοσωστών  Κομοτηνής.

Χορηγοί των φεστιβαλικών εκδηλώσεων «VIA EGNATIA 2019» είναι ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ένδυσης & Υπόδησης Κομοτηνής & Περιφέρειας και  το ΚΤΕΛ Ροδόπης.

Back to top button
Close