ΚορυφαίαΠολιτισμός

“Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή για δύο δωρεάν παραστάσεις 7-8 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής -Οιδίπους ο Γιάννης Στάνκολγου-Σκηνοθεσία Σίμος ΚακάλαςΜία μοναδική εμπειρία θεάτρου, μουσικής και χορού θα ζήσει το κοινό της Περιφέρειάς μας την ερχόμενη εβδομάδα… η θεατρική παραγωγή της κορυφαίας αρχαίας τραγωδίας  «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή που ανεβαίνει φέτος από τα θεατρικά δρώμενα ΙΑΣΜΟΣ και θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, την Νέα Υόρκη και την Αυστραλία θα φιλοξενηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το ταξίδι του ΟΙΔΙΠΟΔΑ θα ξεκινήσει από την Κομοτηνή όπου για μία εβδομάδα ο θίασος θα πραγματοποιεί τις πρόβες της παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ανοιχτές στο κοινό, σε συνδυασμό με διαδραστικά θεατρικά εργαστήρια και δύο ολοκληρωμένες παραστάσεις, ενώ όλες οι δράσεις θα είναι δωρεάν.

Οι αγαπημένοι ηθοποιοί του θεάτρου και της τηλεόρασης: Γιάννης Στάνκογλου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιώργος Αμούτζας, Γιάννης Νταλιάνης, Χρήστος Μαλάκης, Σίμος Κακάλας, Πανάγος Ιωακείμ, Μάρκος Γέττος, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιώργος Λόξας, Παύλος Παυλίδης συντελεστές της παράστασης αλλά και επίτιμοι προσκεκλημένοι όπως ο καλλιτεχνικός μας διευθυντής Αλέξανδρος Κοέν, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο Άδαμ Τσαρούχης και πολλοί άλλοι, θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους την περιοχή μας όπου θα ξεναγηθούν, θα φωτογραφηθούν και θα μαγέψουν τους θεατρόφιλους Κομοτηναίους και όχι μόνο…

Στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής από την Τετάρτη 5 Ιουλίου έως το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 από τις 12:00 έως τις 16:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιούνται θεατρικά εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι για τα εργαστήρια μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2531354230 Ευγενία Εξακοΐδου.Ενώ κατά τις βραδινές ώρες 20:00 – 24:00 την Τετάρτη και την Πέμπτη θα πραγματοποιούνται πρόβες ανοιχτές στο κοινό με διάδραση και συμμετοχή του.

Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 8 το βράδυ, θα δοθούν δύο δωρεάν παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, δεν απαιτείται κράτηση θέσης ενώ την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Ιουλίου θα λάβουν χώρα δύο παραστάσεις στο Θέατρο Αλτιναλμάζη στην Αλεξανδρούπολη.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή θα προβληθούν σε ζωντανή σύνδεση από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια Εθνικής εμβέλειας.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή ανεβαίνει φέτος από τα Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου και θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μαζί τους ένα σύνολο σημαντικών ηθοποιών: Γιάννης Νταλιάνης, Χρήστος Μαλάκης, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Αμούτζας, Πανάγος Ιωακείμ, Μάρκος Γέττος, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιώργος Λόξας, Παύλος Παυλίδης. Μουσικός επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας, ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική της παράστασης.

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα, την κίνηση υπογράφει η Σοφία Πάσχου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος και ο σχεδιασμός των μασκών, που αποτελούν δομικό στοιχείο της παράστασης, είναι της Μάρθας Φωκά.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίπους γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Ο «Οιδίπους Τύραννος» θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως,  ταξιδεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τα διαχρονικά του μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Σημείωμα Σίμου Κακάλα

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε «δει» τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα.

Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Κίνηση: Σοφία Πάσχου

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Βοηθός σκηνοθέτη:  Γιώργος Παύλου

Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη

Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Social media: Ιdeation

Γραφίστας: Γιάννης Σταματόπουλος

Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Σπετσιώτη

Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη

Εκτέλεση παραγωγής: Kart Productions – Μαρία Ξανθοπουλίδου

Παραγωγή: Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος

ΔΙΑΝΟΜΗ

Οιδίπους: Γιάννης Στάνκογλου

Ιοκάστη: Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Κρέων: Γιάννης Νταλιάνης

Τειρεσίας: Χρήστος Μαλάκης

Εξάγγελος: Σίμος Κακάλας

Αγγελιοφόρος: Γιώργος Αμούτζας

Υπηρέτης: Πανάγος Ιωακείμ

Χορός (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιώργος Λόξας, Χρήστος Μαλάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Παύλος Παυλίδης, Γιάννης Στάνκογλου


Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας

Επικοινωνία/Προβολή στα Μ.Μ.Ε

Ανζελίκα Καψαμπέλη
akapsamb@gmail.com | t.6945798883

Back to top button