Κορυφαία

Οι Βούλγαροι φταίνε λέει το Ελληνικό ΥΠΕΞ γιατί δεν περνάνε λεωφορεία από τη Νυμφαία-Απάντηση σε ερώτηση του Τάκη Χαρίτου

«Στην ελλιπή διεξαγωγή έργων διαπλάτυνσης» από την Βουλγαρική πλευρά που θα επέτρεπε την διέλευση λεωφορείων καταλογίζει ως την αιτία που αυτό δεν γίνεται μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών ης Ελλάδας απαντώντας στον βουλευτή Τάκη Χαρίτου .

Με την αριθμ. 7670/30-6-2021 ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζήτησε από τα συναρμόδια Υπουργεία να γνωστοποιήσουν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν, ώστε να ολοκληρωθεί η λειτουργία του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας με την διέλευση λεωφορείων και φορτηγών μεγαλύτερων των 3,5 τόνων, με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για το παραεμπόριο κ.α., αλλά και με την δημιουργία των αναγκαίων κτιριακών υποδομών, ώστε να καταστεί σύγχρονη και λειτουργική η σημαντική αυτή πύλη εισόδου για όλη την χώρα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου ο βουλευτής Ροδόπης :

«Αντί απάντησης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, που συμβάλει στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας, της διασυνοριακότητας, και κατ’  επέκταση στην ανάπτυξη της περιοχής, τα Υπουργεία  επιβεβαίωσαν  πως αγνοούν πλήρως τα προβλήματα του συνοριακού σταθμού και ότι δεν είναι στις προτεραιότητές τους η αντιμετώπισή τους. 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα για θέματα που αφορούν στην αρμοδιότητά του, όπως η αναγκαιότητα ενίσχυσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης.

Ενώ τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών δήλωσαν στις απαντήσεις τους αναρμόδια και παρέπεμψαν το θέμα σε άλλα Υπουργεία.  “

Και συνεχίζει:

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών, στο κύριο ζήτημα που θέσαμε – γιατί εξακολουθεί σήμερα ο συνοριακός σταθμός να λειτουργεί με την προσωρινή εξάμηνης διάρκειας ρηματική διακοίνωση του 2013 ανάμεσα στις δυο χώρες – μας έκανε γνωστό ότι όλες οι ενέργειες από Ελληνικής πλευράς εξαντλήθηκαν στην αλληλογραφία που είχε η πρεσβεία μας στην Σόφια με την γείτονα χώρα! Επίσης αναφέρθηκε σε συνομιλίες σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει στην συνέχεια η ελληνική πλευρά  για την προώθηση των αιτημάτων μας.

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης η αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας ως βασική πύλη εισόδου της χώρας. Και ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Κομοτηνής τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν κούφια λόγια. « καταλήγει ο κ Χαρίτου.

Back to top button