ΕλλάδαΚοινωνίαΚορυφαία

Οι τρείς γιατροί από το Σαμμάκοβο..

Με αφορμή την βράβευση του γιατρού Δημητρίου Κιακίδη και της συζύγου του Βασιλικής με τον τίτλο του “ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ” του Ισραήλ αφού ιστορικώς τεκμηριωμένα , κατά τη διάρκεια της κατοχής έσωσαν από το Ολοκαύτωμα την Κομοτηναία Εβραιοπούλα Ντόνα Ροντρίγκ ,σήμερα δημοσιεύουμε μια φωτογραφία με τους 3 γιατρούς από το Σαμμάκοβο το ακμαίο χωριό της Ανατολικής Θράκης οι κάτοικοι του οποίου μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν κυρίως στο Νέο Σιδηροχώρι της Ροδόπης.

Στη φωτογραφία λοιπόν απαθανατίζονται οι 3 γιατροί “εκ Σαμμακοβίου” .Από αριστερά ο Δημήτριος Κιακίδης ,καθιστός ο μεγαλύτερος αδερφός του Θεόδωρος και δεξια όρθιος ο Ιωάννης Καπίστρας .Οι δύο πρώτοι εγκαταστάθηκαν και εργάστηκαν (με περιπέτειες λόγω του πολέμου και της κατοχής) στην Κομοτηνή μέχρι το τέλος της ζωής τους ενώ ο τρίτος στο Νέο Σκοπό Σερρών .

Η φωτογραφία προέρχεται από το άλμπουμ του Θεόδωρου Κιακίδη συγγραφέα της Ιστορίας του Σαμμακοβίου.

Να σημειωθεί ότι ο μεγάλος αδερφός Θεόδωρος Κιακίδης υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό και ως αξιωματικός για 7 ολόκληρα χρόνια . Συμμετείχε μάλιστα στο σώμα που απελευθέρωσε το Σαμμάκοβο την 21 7 1920 .Ήταν ο πρώτος αξιωματικός που μπήκε στο χωριό προκαλώντας συγκίνηση στους κατοίκους του. Να σημειωθεί ότι στον ελληνικό στρατό είχαν καταταχθεί περίπου 300 άνδρες από το Σαμμάκοβο και τα γύρω χωριά και στη συνέχεια έλαβαν μέρος στην μικρασιατική εκστρατεία .

Ο Θεόδωρος Κιακίδης μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως γιατρός ,αρχικά στη Μουσθένη Καβάλας και στη συνέχεια μετά από μετεκπαίδευση στο Παρίσι ,στην Κομοτηνή .Ηταν ιδιαιτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία είχε δε τραγικό θάνατο όταν την 27 12 1959 παρασύρθηκε από φορτηγό σε δρόμο της Κομοτηνής με πλήθος συμπολιτών του να τον συνοδεύουν στη τελαυταία του κατοικία.

Ο τιμηθείς γιατρός Δημήτριος Κιακίδης με πλούσια αντιστασιακή δράση πέθανε σε ηλικία 72 ετών στην Κομοτηνή. Είχε δωρίσει μεγάλα ποσά στην εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου στο Νέο Σιδηροχώρι

Η Ροή news ευχαριστεί θερμά το κ Κώστα Βαρβάτο ,πρώην Δήμαρχο Νέου Σιδηροχωρίου ,για την φωτογραφία και τις πολύτιμες πληροφορίες για τους γιατρούς από το Σαμμάκοβο η ζωή και η δράση των οποίων είναι πραγματικά τιμητική και ιστορικά αξιομνημόνευτη

Back to top button