Οι “Λαζαρίνες ” αναβίωσαν χθες στην Ξυλαγανή(φωτογραφίες)

Ενα συμβολικό έθιμο που προαναγγέλει την Ανάσταση Του Κυρίου ,τις Λαζαρίνες αναβίωσαν μετά από πολλά χρόνια μαθηήτριες και μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου της Ξυλαγανής .Οπως αναφέρει ο δραστήριος Δντης του Βασίλης Χριστακάκης :

“Ένα παλιό, ξεχασμένο σχεδόν έθιμο αποφασίσαμε να αναβιώσουμε, εκπαιδευτικοί και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής. Τα κάλαντα του Λαζάρου που στο παρελθόν έψελναν τα κορίτσια από σπίτι σε σπίτι, το Σάββατο του Λαζάρου. Αφού μαζέψαμε όσες πληροφορίες χρειαζόμασταν, καλέσαμε την κα Αναστασία Τζελαρά να μας καθοδηγήσει στην κατασκευή του ” Λαζάρου”. Με την βοήθεια συναδελφων φτιάχτηκε ένας όμορφος ” Λάζαρος”. Νωρίτερα η εκπαιδευτικός της Μουσικής έμαθε στους μαθητές μας τα κάλαντα. Ο ΠΟΞ μας δάνεισε δύο παραδοσιακές στολές. Φτιάξαμε τα καλαθάκια μας και την Παρασκευή 7/4, τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα και μιά μέρα πριν του Λαζάρου, μαθήτριες της Γ, Δ, Ε και Στ τάξης μαζί με εκπαιδευτικούς του Σχολείου ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού, γεμίζοντας τον αέρα με τις φωνούλες τους ψάλοντας τα κάλαντα του Λαζάρου. Έκπληξη και χαρά συναντήσαμε παντού στα βλέματα των κατοίκων του χωριού. Με λαχτάρα και χαμόγελα άκουγαν τις “Λαζαρίνες” να ψέλνουν κουνώντας τον ” Λάζαρο”. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να πάμε σ όλα τα σπίτια του χωριού. Υποσχόμαστε του χρόνου να πάμε σε περισσότερα και να ψάλουμε τον “Λάζαρο” που προαναγγέλει την Ανάσταση του Κυρίου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Αναστασία Τζελαρά που με τόση χαρά μας βοήθησε, την κα Παπαδοπούλου Μαίρη για τις στολές, την κα Μαρία Πολυτσάκη που επιμελήθηκε το ντύσιμο των παραδοσιακών στολών κι ολους τους κατοίκους που τόσο ζεστά και χαρούμενα ανταποκρίθηκαν σ αυτήν την αναβίωση που επιχειρήσαμε..” καταλήγει ο κ Χριστακάκης

Exit mobile version