ΠολιτισμόςΤοπικές ειδήσεις

Ο Δήμαρχος Ιάσμου θα δωρίζει τη “ΘΡΑΣΣΑ” της Νάγιας Δαλακούρα στους επίσημους προσκεκλημένους του Δήμου(web tv)

Το βιβλίο “ΘΡΑΣΣΑ.Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ” θα στηρίξει έμπρακτα ο Δήμος Ιάσμου καθώς η πλοκή του διαδραμματίζεται στην ιστορική Αναστσιούπολη και το Παπίκιο Όρος .

Θα προμηθευτεί 100 βιβλία τα οποία ο Δήμαρχος θα χαρίζει στους επίσημους προσκεκλημένους του ενώ θα δοθεί και στους μαθητές της 3ης Λυκείου.

Ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν και η συγγραφέας ,με καταγωγή από τη Διαλαμπή ,Νάγια Δαλακούρα σήμερα έδωσαν συνέντευξη τύπου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιάσμου.

Ο Δήμαρχος μνημόνευσε τον παππού της συγγραφέως ο οποίος ήταν επί χρόνια Κοινοτάρχης Ιάσμου ενώ είπε ότι θα διαβάσει το βιβλίο οπωσδήποτε και πως ο Δήμος “μπαίνει πλέον σε μία νέα εποχή για τον πολιτισμό. Ο Δήμος σε κάθε περίπτωση θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, ηθικά και οικονομικά αγοράζοντας πρωτίστως 100 βιβλία τα οποία θα μοιραστούν στους μαθητές της τρίτης Λυκείου αλλά θα αποτελεί και ενθύμιο για τον κάθε επισκέπτη του Δήμου Ιάσμου “.Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι με το τέλος των μέτρων της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί μία ανοικτή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στον Ίασμο.

Η συγγραφέας Νάγια Δαλακούρα με τη σειρά της ανάφερε:

“Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου σήμερα που βρίσκομαι εδώ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιάσμου, αφενός γιατί έχω βιωματική σχέση με τον τόπο αυτό, μιας και ο πατέρας μου κατάγεται από τη Διαλαμπή, και αφετέρου γιατί ο παππούς μου διετέλεσε πάρα πολλά χρόνια πρόεδρος στον Ίασμο και αγάπησε αυτόν τον Δήμο πολύ. Αν ζούσε πιστεύω θα ήταν σήμερα πολύ συγκινημένος.

Επίσης είναι μεγάλη η χαρά μου, που ο Δήμαρχος κύριος Οντέρ Μουμίν, επέλεξε το λογοτεχνικό έργο μιας ντόπιας ως ένα από τα δώρα που θα προσφέρει στο εξής ο Δήμος Ιάσμου στους φιλοξενούμενους και προσκεκλημένους του. Για μένα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς το μακρινό παρελθόν ενός τόπου από την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος εποχής, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι και η Θράσσα, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ. Μια βυζαντινή μυθοπλασία που εκτυλίσσεται στη Θράκη, στην οροσειρά της Ροδόπης, ξεκινάει με την καταστροφή της Μοσυνούπολης το 1206 και μεγάλο μέρος της αφορά τα μνημεία που σήμερα εντάσσονται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ιάσμου, όπως τα μοναστήρια του Παπικίου όρους. Η Θράσσα είναι ένα  βιβλίο πολύ στενά συνδεδεμένο τόσο με τον τόπο όσο και με τους ανθρώπους του.

Ένα από τα πράγματα για τα οποία ελπίζω είναι το μυθιστόρημα αυτό να αποτελέσει ανάμεσα σε άλλα και αφορμή για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή του Ιάσμου. Τα βιβλία έχουν εν γένει πολύ μεγάλη δύναμη. Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν εικόνες. Το δικό μου βιβλίο επιδιώκει να προσφέρει εικόνες από τον Ίασμο του 13ου αιώνα. Ο τόπος αυτός, ο Δήμος σας, και απευθύνομαι σε όλους τους δημότες, είναι ένας υπέροχος τόπος: έχει γραφικούς οικισμούς, σπουδαίες καστροπολιτείες, θεόπνευστα όρη με υπέροχη θέα στην πεδιάδα, μοναδική άγρια πανίδα, υπέροχους χείμαρρους και εξαιρετική γαστρονομία. Τα περισσότερα περιγράφονται λογοτεχνικά στη Θράσσα.

Θα είναι μεγάλη η χαρά μου εάν κατορθώσουμε μετά το πέρας της πανδημίας μαζί με τους δημότες του Ιάσμου να ξεναγηθούμε όλοι μαζί στα μνημεία της περιοχής, ώστε όλοι εδώ να γνωρίσουμε το ιστορικό παρελθόν μας. Είναι και μια υπόσχεση αυτή από μένα, ότι θα έρθω όποτε με αναζητήσετε για να τα επισκεφτούμε μαζί. Επίσης, μια ακόμη υπόσχεση για το τέλος της πανδημίας, μια υπόσχεση την οποία δίνουμε μαζί με τον Δήμαρχο είναι να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη βιβλιοπαρουσίαση εδώ στον Ίασμο, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλοι οι δημότες και μη και να συζητήσουμε όσο θέλουμε για το βιβλίο. 

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και τιμή για τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων  του τόπου μας, να στηρίζονται έμπρακτα από τη δημοτική αρχή του τόπου τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκινητικό από ένα δήμαρχο ο οποίος επιλέγει το έργο ενός ντόπιου, έργο πνευματικό ή τέχνεργο, ως δώρο σε φιλοξενούμενους για την προβολή του τόπου του. Αν μη τι άλλο, ο τόπος είμαστε οι άνθρωποι.

Ξέρω ότι δεν είμαι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική συγγραφέας που έχει υποστηρίξει απλόχερα ο κύριος Μουμίν. Εύχομαι ωστόσο η κίνησή του αυτή προς το δικό μου βιβλίο να είναι συνεχίσει και να επεκταθεί σε πολλά βιβλία ακόμη. Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από ένα βιβλίο και ειδικά σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που βιώνουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον εκλεκτό δήμαρχο για την τιμητική στήριξή του στο έργο μου και να του ευχηθώ να είναι γερός, δημιουργικός όπως ξέρω ότι είναι και να αγαπηθεί από τους δημότες του.” κατέληξε.

Back to top button