Νομοσχέδιο για τα αδέσποτα προβλέπει εγκατάστασή τους σε δάση και “βραχώδεις εκτάσεις”-Διχασμένα τα Φιλοζωικά σωματεία

Σοβαρές αντιδράσεις από φιλοζωικά σωματεία ανά την Ελλάδα έχει προκαλέσει νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο εκτός των άλλων ζητημάτων που αφορά στις διαδικασίες που σχετίζονται με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις επαναφέρει το ζήτημα της δημιουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων από τους Δήμους σε δάση “χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις” .Μάλιστα την συγκεκριμένη πρόταση είχε προτείνει ως λύση για τα αδέσποτα και το ΔΣ της ΚΕΔΕ .Ωστόσο υπάρχουν και φιλοζωικά σωματεία που βλέπουν θετικά την συγκεκριμένη διάταξη που και ο πρωήν Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Τσιρώνης είχε επιχειρήσει να περάσει αλλά ανεπιτυχώς . Το άρθρο 8 Λέει συγκεκριμένα :

“Άρθρο 8

Καταφύγια αδέσποτων ζώων

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 47Α του ν. 998/1979 (Α΄ 289), προστίθεται εδάφιο και η παρ. 1 του άρθρου 47Α διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α` και β` της παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και, στην περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιων στην περιοχή ενδιαφέροντος, εντός δασών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4056/2012 (Α` 52), μελισσοκομείων, χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας μετά των απαιτουμένων συνοδευτικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργική ικανότητα της δραστηριότητας, εκτροφείων θηραμάτων, εκτροφείων γουνοφόρων και επισκέψιμων κτηνοτροφικών μονάδων εκτροφής απειλουμένων με εξαφάνιση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, προβολή και παραδοσιακή διαχείριση του προαναφερθέντος ζωικού κεφαλαίου και των προϊόντων του. Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.».

Τα “Οχι” και τα “Ναι”

Το Νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση στις 30 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 14 του ίδιου μήνα.Εκατοντάδες φιλόζωοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους .Μάλιστα η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου θεωρώντας πως αντί να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων θα το μεγαλώσει .

Αναφέρει χαρακτηριστικά :

“Παρά τις ελπίδες εκατομμυρίων πολιτών της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων φορέων για την προστασία των ζώων καθώς και μεμονωμένων ατόμων της φιλοζωικής κοινότητας, να αντιμετωπίσει επιτέλους η νυν κυβέρνηση το θέμα των ζώων με πνεύμα απαλλαγμένο από αναχρονιστικές και ανεδαφικές αντιλήψεις προηγουμένων, διαπιστώνουμε ότι τίθεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο που στην ουσία είναι κάκιστη αντιγραφή του νομοσχεδίου που είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και που ατάκτως αποσύρθηκε μετά τη γενική κατακραυγή και διαμαρτυρία.
Το νομοσχέδιο που πρότινος προτάθηκε για δημόσια διαβούλευση αντί να λύνει, ξεκάθαρα μεγαλώνει τα προβλήματα σημαίνοντας πολύ κακές προοπτικές.
Αναφερόμενοι εν πρώτοις στη διάταξη του άρθρου 8 του σχεδίου, διαφαίνεται η προσπάθεια νομιμοποίησης του επονείδιστου εφιάλτη της εξορίας των αδέσποτων ζώων σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις μακριά από τα βλέμματα όλων.
Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με την προσπάθεια απόκρυψής του. Κανένα ον του πλανήτη δεν αξίζει τέτοια εγκληματική αντιμετώπιση. Κάθε αδέσποτο, άθλιο και ταλαιπωρημένο δικαιούται σεβασμού και πραγματικής προστασίας και όταν μάλιστα εμείς οι ίδιοι έχουμε ολοκληρωτικά την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Ακόμα κι αν όλες οι βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις γίνουν κυνοκομεία–κολαστήρια εγκλεισμού αδεσπότων, δεν φτάνουν καθώς διαρκώς καινούργια αδέσποτα δημιουργούνται. Απεναντίας μεγαλώνουν την ντροπή για τη χείριστη αντιμετώπιση εκ μέρους των ανθρώπων.
Τα αγνώστου αριθμού εγκαταλειμμένα νεογέννητα, τα αγνώστου αριθμού εγκαταλειμμένα ενήλικα ζώα, που καθημερινά και κάθε λεπτό προστίθενται στα αδέσποτα, έχουν μόνιμη πηγή την παράνομη κατοχή- αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς, την παράνομη και καταχρηστική εκτροφή και πώληση αυτών.
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δύναται να επιλυθεί διαπαντός και αποτελεσματικά μόνο αν αντιμετωπιστεί η αιτία, που δεν είναι αυτά τα ίδια.
Η συγκεκριμένη διάταξη στο άρθρο 8 τιμωρεί με το χειρότερο τρόπο αυτούς που στην ουσία δεν ευθύνονται. Ήδη η χώρα μας έχει εκτεθεί παγκοσμίως με εικόνες «νόμιμων» καταφυγίων-κολαστήριων ζώων, χώρων όπου τα ζώα συγκεντρώνονται, ξεχνιούνται, αντιμετωπίζονται χείριστα από τους υπαλλήλους και υπεύθυνους και δεινοπαθούν μέχρι να πεθάνουν.
Η σύγχρονη αντίληψη και ηθική απέναντι στα ζώα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της διάταξης αυτής, και αποτελεί κίνδυνο για τα ζώα και της πολιτιστικής εξέλιξης της χώρας μας.
Θεωρούμε απαραίτητο να αποσυρθεί άμεσα και να συζητηθεί συνολικά από το ΥΠΕΣ, σε συνεργασία με νόμιμους φιλοζωικούς φορείς που γνωρίζουν καλά την σημασία του όρου «αδέσποτο ζώο», το πρόβλημα και τη λύση του.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
http://www.pfpo.gr

Στο άλλο πνεύμα η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Ελλάδας που λεει “ναι” στο νομοσχέδιο”:

“Ο φορέας μας, εκφράζει και δημόσια την ικανοποίηση του για την επαναφορά της
δυνατότητας ίδρυσης καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις,
με το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ για την απλοποίηση των διαδικασιών.
H δυνατότητα αυτή υπήρχε από το 1979 μέχρι και το 2014 και η εκ παραδρομής κατάργησή
της ήταν μια εσφαλμένη κίνηση. Για τον λόγο αυτό ως φορέας, όλα αυτά τα χρόνια με
συνέπεια και συνέχεια επιδιώξαμε την επαναφορά της. Διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα αυτή
αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, όπως αυτό αποτυπώθηκε πρόσφατα με σχετική
απόφαση του ΔΣ, άλλα και των πολιτικών κόμματων όπως αποτυπώθηκε με τις
κατατεθειμένες σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή.
Με την επαναφορά της διάταξης αυτής, πολλοί Δήμοι ανά την Επικράτεια οι οποίοι
αδυνατούσαν να αξιοποιήσουν κατάλληλους χώρους για την ίδρυση και λειτουργία
καταφυγίων αδέσποτων ζώων, κάτι που δημιουργούσε και πρόβλημα στην απορρόφηση της
χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, πλέον
μπορούν, σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να
κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης.
Επιπρόσθετα, δύναται πλέον να παραχωρηθεί σε ενδιαφερόμενους δήμους η εγκατάσταση
καταφύγιου αδέσποτων ζώων, η οποία ιδρύθηκε και κατασκευάστηκε σε δασική έκταση στην
θέση πάτημα στο Ασπρόπυργο το 1985, και όλα αυτά τα χρόνια παραμένει αναξιοποίητη και
εγκαταλειμμένη.
Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων
Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν.2017/1992), και μνημονεύονται και στις
κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και αποτελούν
χώροι προσωρινής διαμονής με σκοπό την κτηνιατρική περίθαλψη.
Η ελληνική πολιτεία δείχνει σημάδια ότι αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του θέματος και
λαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες ώστε η χώρα μας, ως έχει υποχρέωση, να τηρήσει την
Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων και τις κατευθυντήριες οδηγίες του
Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, με τελικό σκοπό τον περιορισμό του
αριθμού των αδέσποτων ζώων, αλλά και την προστασία τους από κινδύνους και
συμφέροντα.»

Exit mobile version