ΟικονομίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Νέος προσωρινός Πρόεδρος στην “ΔΕΣΜ-ΟΣ” ΑΜΘ ο μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος Αντώνης Φραντζής

Μετά από έντονο παρασκήνιο που σημειώθηκε τον τελευταίο διάστημα στην Αστική Μη Κερδοσοπική Εταιρεία “ΔΕΣΜ-ΟΣ ” πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου έκτακτη ΓΣ από την οποία προέκυψε νέος προσωρινός Πρόεδρος ο Αντώνης Φραντζής από το ΕΒΕ Ροδόπης.

Ποια είναι η εταιρεία

Η ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ. (Διαχειριστική Έργων Στήριξης ΜΜΕ Οικονομική – Συμβουλευτική )  είναι αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε την 29η Οκτώβριου 1996 και ονομάστηκε Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Κοινοτικών Προγραμμάτων την 15η Μαΐου 1997. Σε συνέχεια της τροποποίησης του καταστατικού στις 24 Φεβρουαρίου 2011 και σε εφαρμογή  των διατάξεων του Ν3852/2010 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέλαβε πλήρως τα μερίδια των καταργηθέντων Διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας.

Η εταιρική σύνθεση του φορέα αποτελείται από τα κάτωθι μέλη:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 49,212 %,
  • Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης με 8,145 %,
  • Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης με 8,145 % ,
  • Επιμελητήριο Καβάλας με 8,145 %,
  • Επιμελητήριο Δράμας με 8,145 %,
  • Επιμελητήριο Έβρου με 8,145 %,
  • Επιμελητήριο Ξανθής με 8,145 %,
  • Εταιρεία Διαχείρισης της Περιουσίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με 0,96 %
  • Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρία Βορείου Ελλάδος με 0,96 %.

Να σημειωθεί ότι παραδοσιακά στον ΔΕΣΜΟ τοποθετούνταν Πρόεδροι που προτείνονταν από τους εκάστοτε Περιφερειάρχες μιας και η Περιφέρεια κατέχει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου ,είναι μακράν δηλαδή μεγαλομέτοχος .

Αυτή η εξέλιξη ,της αλλαγής μέσα από ΓΣ ,σημειώνεται για πρώτη φορά “λόγω έλλειψης συνεργασίας με την Πρόεδρο” όπως αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφουν όλοι οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ .Να σημειωθεί ότι Πρόεδρος στην Εταιρεία μέχρι πρόσφατα ήταν η Κατερίνα Ιωαννίδου από την Κομοτηνή ως πρόταση της Περιφέρειας με Αντιπρόεδρο τον Αντώνη Φραντζή που ήταν η πρόταση των Επιμελητηρίων ενώ κατά την περίοδο της αιρετής Περιφέρειας από τη θέση αυτή θήτευσαν ο Παύλος Δαμιανίδης Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης τότε ,ο Νίκος Τσαλικίδης Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης σήμερα και η Σοφία Λαμπάκη από το Επιμελητήριο του Εβρου .

Η ανακοίνωση λοιπόν αναφέρει τα εξής :

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Διαχειριστικής Έργων Στήριξης ΜΜΕ-Οικονομική Συμβουλευτική (ΔΕΣΜ-ΟΣ) συστάθηκε στις 29-10-1996 με συμβαλλόμενα ιδρυτικά μέλη: την ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ-ΚΑΒΑΛΑΣ-ΞΑΝΘΗΣ, την ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΕΒΡΟΥ, την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ, το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΡΑΜΑΣ, το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΒΡΟΥ, το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΞΑΝΘΗΣ, το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΡΟΔΟΠΗΣ, την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ.

Ήδη σήμερα εταίροι είναι: η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ, το ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ και η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, καθώς σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3852/2010 ΦΕΚ Α’ 87/7-6-2010 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαδέχθηκε τις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και την Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Μετά από 24 έτη αγαστής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ διέκριναν δυσλειτουργίες στην εταιρεία  που έθεταν σε κίνδυνο το σκοπό της, χωρίς ευθύνη δική τους λόγω έλλειψης συνεργασίας με την Πρόεδρο, και για να διαφυλάξουν την ομαλή λειτουργία της προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων η από 16-6-2020 Γενική Συνέλευση των εταίρων αποφάσισε να ορίσει προσωρινό Πρόεδρο της εταιρείας τον Αντώνιο Φραντζή του Νικολάου.

Με εκτίμηση,

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ Α.Μ.Θ

Back to top button