ΕλλάδαΚορυφαία

Νέα αναζωπύρωση στη Θάσο-Ψυχραιμία συνιστούν οι φορείς του τουρισμού

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους φορείς και τους κατοίκους της Θάσου, ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μπορέσουν μέχρι τη δύση του ηλίου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς και καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση.

Ο μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων που επιχειρεί μέχρι αυτή τη στιγμή (έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα), με συνεχείς ρίψεις νερού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενισχύει την αισιοδοξία, ότι η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι μέσα σε δύσβατη δασική περιοχή και οι φλόγες κατευθύνονται προς το Υψάριο, το ψηλότερο βουνό του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι η φωτιά δεν είναι ορατή από τις κατοικημένες περιοχές και δεν επικρατεί ανησυχία μεταξύ των τουριστών, η καθημερινότητα των οποίων συνεχίζεται κανονικά. Με θλίψη δε επισημαίνει ότι «εδώ στο νησί έχουμε συνηθίσει αυτές τις πυρκαγιές που αποτελούν ένα θλιβερό φαινόμενο» και θυμάται: «Όσοι ζήσαμε τις μεγάλες φωτιές του 1985, του 1989 αλλά και του 2016 δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε βλέποντας τη δασική ομορφιά του νησιού στις φλόγες. Θεωρώ ότι χάρη στα εναέρια μέσα και αν βοηθήσουν και οι άνεμοι γρήγορα θα μπορέσει να σβηστεί η φωτιά».

Την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τους τουρίστες μεταφέρει και ο οικονομικός επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος διατηρεί στο νησί μία από τις μεγαλύτερες και πιο παλαιές ξενοδοχειακές μονάδες. «Από νωρίς το πρωί», ανέφερε ο κ. Μιζτάλης, «έχω επισκεφθεί όλες τις παραλιακές περιοχές: πήγα και στη Σκάλα Ποταμιάς και στα Κοίνυρα. Οι τουρίστες δεν είναι ανήσυχοι και θέλω να διευκρινίσω πως δεν επικρατεί πανικός μεταξύ των παραθεριστών στο νησί. Οι καπνοί από τη φωτιά που καίει δασική έκταση είναι όντως πυκνοί αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν οικισμοί. Το μήνυμα του 112 ήταν καθαρά προληπτικό ώστε να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα άνθρωποι με ευαισθησίες. Για τον λόγο αυτό και δεν υπήρχε γενική μετακίνηση του πληθυσμού. Τα Κοίνυρα δεν απειλούνται σε καμία περίπτωση και γενικά θέλω να συστήσω ψυχραιμία από όλους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιστεύω πως η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο αυτή τη στιγμή καίει μέσα σε μια χαράδρα, η περιοχή είναι όντως δύσβατη και επαναλαμβάνω ότι απαιτείται όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία».

Βασίλης Λωλίδης για το ΑΠΕ ΜΠΕ

Back to top button