ΚοινωνίαΤοπικές ειδήσεις

Να παραταθούν οι συμβάσεις των 8μηνων Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΕΑΔ στο Δήμο Κομοτηνής μέχρι το τέλος του 2021 ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Αυτή την περίοδο λήγει σταδιακά η σύμβαση 36.500 εργαζομένων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020 του ΟΑΕΔ στους δήμους, τις Περιφέρειες της χώρας, στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠΠ) και σε άλλους φορείς. Οι εργαζόμενοι αυτοί συνέβαλλαν αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων, ιδιαίτερα στην εποχή των αυξημένων απαιτήσεων, που έχει επιβάλει η πανδημία.

Τον  Ιανουάριο μάλιστα ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ ότι δεν θα εκδώσει κανένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για αυτή τη χρονιά, δηλαδή για όλο το 2021.

Δεκάδες εργαζόμενοι στο Δήμο Κομοτηνής  από την έναρξη του προγράμματος μέχρι τώρα δουλεύουν “μπαλώνοντας” τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις προσωπικού του Δήμου, συμβάλλουν αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στον Δήμο Κομοτηνής απασχολούνται περίπου 200 εργαζόμενοι, αριθμός, που πλησιάζει τον αριθμό του μόνιμου προσωπικού του Δήμου.

Καθώς το οχτάμηνο πρόγραμμα τελειώνει, μετρούν αντίστροφα τις μέρες που τους απομένουν μέχρι να ξαναβρεθούν στην ανεργία, ενώ τα προβλήματα από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στον Δήμο χρόνο με τον χρόνο εντείνονται με τις νέες συνταξιοδοτήσεις και τις μηδενικές νέες προσλήψεις.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ανά τη χώρα, μέχρι σήμερα ζουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό διαχρονικά των κυβερνήσεων που ακολουθούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την “ανακύκλωση” της ανεργίας και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Αρνούνται σκόπιμα εδώ και χρόνια τις προσλήψεις, παρά τα χιλιάδες κενά στους δήμους και τις Περιφέρειες.

Είναι απαράδεκτο ενώ η κυβέρνηση -και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- παρέχει πακτωλό ζεστού χρήματος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, να μην παίρνει μέτρα για την προστασία του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και εργαζόμενοι να μένουν άνεργοι χωρίς να έχουν τα βασικά προς το ζην. Αφήνοντας ταυτόχρονα υποστελεχωμένες υπηρεσίες, σε εποχές που οι ΟΤΑ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά υποστήριξης του πολίτη σε συνθήκες πανδημίας.

Ζητάμε τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με πολιτική απόφαση ο δήμος  να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, χωρίς περιστροφές, να μη βρεθεί κανένας εκτός δουλειάς.

Καθώς το πρόγραμμα είναι στα πλαίσια ταμείων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) ζητούμε άμεσα την παράταση της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2021 και παράλληλα τη μετατροπή της σε αορίστου χρόνου συμβάλλοντας στη βέλτιστη λειτουργία των φορέων και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Διεκδικούμε προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Back to top button