Να καταργηθούν άμεσα τα ιστορικά δικαιώματα είπαν οι αγρότες του Έβρου και της Ροδόπης!

-Επιδοτήσεις στο στρέμμα για όλους

Κι όμως κάτι φαίνεται πως αλλάζει στην αντίληψη που έχει πλέον ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της χώρας για το μέλλον του αγροτοδιατροφικού τομέα. Η νέα ΚΑΠ είναι προ των πυλών και οι βασικοί της άξονες έχουν σε αδρές γραμμές προκαθοριστεί με την κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .Από εδώ και πέρα το κάθε κράτος μέλος καθορίζει τη δική του στόχευση για τη νέα ΚΑΠ .

Με την νέα αντίληψη από την οποία εμφορείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη ,δηλαδή ηλεκτρονική και όχι μόνο ,διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ να συζητήσει με εμπλεκόμενους στον αγροτοδιατροφικό τομέα ανά την Ελλάδα τους βασικούς άξονες της νέας ΚΑΠ .

Μία τέτοια διαβούλευση ,πολύωρη μάλιστα ,πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης. Παρόντος του υφυπουργού Κώστα Σκρέκα και του ΓΓ του Υπουργείου Κωστή Μπαγινέτα έγινε καταγραφή των απόψεων των παρισταμένων αγροτών ,κτηνοτρόφων και γεωπόνων γεωτεχνικών για τις κατευθύνσεις στις οποίες θέλουμε τη νέα Καπ. Τέθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήματα για την κατάργηση ή μη των ιστορικών δικαιωμάτων, τον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κα.

Ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα λοιπόν ήταν αυτό της εσωτερικής σύγκλισης και της διατήρησης ή μη των ιστορικών δικαιωμάτων αλλά και η αντικατάστασή τους με ενιαίο στρεμματικό δικαίωμα ,ίδιο κατά περιφέρεια (αροτριαία, δενδρώδη και βοσκότοπο) σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η πλειοψηφία λοιπόν των παρισταμένων ,το 60% επέλεξε ουσιαστικά την άμεση κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων των αγροτών .Μάλιστα όπως ειπώθηκε αυτή είναι η τάση που καταγράφεται σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι το Υπουργείο θα υιοθετήσει την άποψη αυτή που προφανώς θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και θα έχει κοινωνικές επιπτώσεις σε εκείνους που έχουν υψηλές ενισχύσεις ωστόσο δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις για την εσωτερική σύγκληση.

Κατά τα άλλα οι αγρότες  να ξέρουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος με τρόπο μετρήσιμο ,είναι πλέον κυρίαρχο στοιχείο στη νέα ΚΑΠ. Δηλαδή για να πάρεις επιδοτήσεις πρέπει να αποδεικνύεις διαρκώς ότι με δράσεις και επιλογές προστατεύεις το περιβάλλον.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα ολοκληρωθεί .Εννοείται ότι η φετινή χρονιά χάνεται και μάλλον έτη αναφοράς για τη νέα ΚΑΠ ,δηλαδή από ποια χρονιά θα υπολογιστούν τα δικαιώματα για την πενταετία θα είναι είτε το 2021 ή το 2022 …

Σάκης Αντωνίου

Exit mobile version