Μόνο με αρνητικό τεστ οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα: “Πάρτι” με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών, των εργαζομένων στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού καθώς και των πολιτών, αποφασίστηκε η τροποποίηση της πολιτικής αφίξεων από τη Ρωσία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του SARS-CoV-2 στη Ρωσία, από τις 30 Ιουνίου 2021 και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

“Μαύρη” αγορά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στη Μόσχα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, τα κυκλώματα πλαστογράφησης χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να δράσουν, όταν ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού γίνονται υποχρεωτικοί για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες της πόλης.

Λογαριασμοί που διαφήμιζαν τη διάθεση ψεύτικων πιστοποιητικών εμβολιασμού ξαφνικά εμφανίστηκαν και άρχισαν να ακολουθούν Ρώσους που εργάζονταν σε εστιατόρια και μπαρ. Έτσι, γεννήθηκε μια νέα “μαύρη” αγορά με μια δυνητικά μεγάλη πελατεία, τους πολλούς Ρώσους δηλαδή, που ακόμα διστάζουν να εμβολιαστούν παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.

Ένας bartender έδειξε στην Washington Post αντίγραφο των μηνυμάτων που αντάλλαξε με έναν τέτοιο λογαριασμό στο instagram, ζητώντας το κόστος του πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η απάντηση ήταν άμεση. Το κόστος είναι περίπου 25 δολάρια και ο bartender θα έπρεπε μόνο να παρέχει τα προσωπικά στοιχεία του.

Η αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που πωλούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ακολουθεί την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο εργαζόμενοι που έχουν διάδραση με το κοινό, όπως δάσκαλοι, οδηγοί ταξί, πωλητές κλπ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλονται πρόστιμα στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες πρόσβαση σε εστιατόρια και μπαρ θα έχουν μόνο οι πολίτες με QR code που θα επιβεβαιώνει ότι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι θα επιδεικνύουν αρνητικό τεστ 72 ωρών. Οι Αρχές της Μόσχας προειδοποίησαν ότι τα νοσοκομεία θα μπορούν να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας ρουτίνας στους μη εμβολιασμένους.

Τα έκτακτα μέτρα προκύπτουν από την ανικανότητα της Ρωσίας να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία, παρά τα δύο εμβόλια που έχουν παραχθεί τοπικά και είναι διαθέσιμα και δωρεάν. Μάλιστα, το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων δείχνει πώς η διστακτικότητα αυτή απειλεί να παρατείνει την πανδημία παγκοσμίως. Μόλις το 15% των κατοίκων της Μόσχας έχουν εμβολιαστεί, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού σε όλη τη χώρα είναι χαμηλότερο του 11,5%.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας, περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα. Σε μια πόλη 12 εκατομμυρίων, τα κρούσματα υπολογίζονται σε 8.500 την ημέρα, αυτό το μήνα, ενώ καταγράφηκαν 114 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό την Κυριακή στη Μόσχα, αριθμός-ρεκόρ για την πόλη.

Σημειώνεται τέλος, ότι το παράδειγμα της Μόσχας που επέβαλε αυστηρές προδιαγραφές εμβολιασμού ακολούθησαν 12 περίπου πόλεις της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ thetoc

Exit mobile version