ΚορυφαίαΤοπικές ειδήσεις

Μνημείο για τους μειονοτικούς πεσόντες στον πόλεμο του 40 ζητούν οι 3 μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης

Με κοινή τους επιστολή προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας οι τρεις βουλευτές που προέρχονται από την Μειονότητα της Δυτ. Θράκης, ζητούν για πρώτη φορά την απόδοση τιμών από το Ελληνικό Κράτος προς τους νεκρούς -ήρωες πεσόντες Μειονοτικούς από την Δυτ. Θράκη που υπηρέτησαν στο μέτωπο και έπεσαν υπέρ Πατρίδος. Όπως ίσως σας είναι ήδη γνωστό, τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας στις 22 Ιανουαρίου του 2018 που είχε υπογραφεί από το 2009 για την Αναζήτηση, Εκταφή, Προσδιορισμό Ταυτότητας και Ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940-1941. Στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940-41 στα βουνά της Αλβανίας πήραν μέρος με αυταπάρνηση επιτελώντας το πατριωτικό τους καθήκον εκατοντάδες συμπολίτες μας μέλη της Μειονότητας της Δυτ. Θράκης που κατάγονταν από τους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. Μεταξύ των συγκεκριμένων συμπολιτών μας μελών της Μειονότητας της Δυτ. Θράκης, έχει πιστοποιηθεί από τα επίσημα έγγραφα και αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού ότι υπήρξαν δεκάδες νεκροί στα πεδία των μαχών και οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς εντός Αλβανικού εδάφους. Θα αποτελούσε συνεπώς ένα ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης του αγώνα και της θυσίας τους υπέρ της Πατρίδας, η ανέγερση ενός μνημείου στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Αλβανικό κράτος για τους Έλληνες νεκρούς του μετώπου και για τους συμπολίτες μας που έπεσαν εκεί και ήταν μέλη της Μειονότητας της Θράκης.

Η ανέγερση  ενός μνημείου εις μνήμην των μελών της Μειονότητας θα αποτελέσει ένα βήμα μείζονος σημασίας”, αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή τους επιστολή οι βουλευτές από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δυτ. Θράκης στον εθνικό κορμό αποτελεί άλλωστε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθούν οι Μειονοτικοί πολίτες της που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στον διάβα αυτού του αιώνα στα δρώμενα του τόπου τους και της Ελλάδας, χωρίς διαχωρισμούς από τους υπόλοιπους συμπολίτες τους.  

Back to top button
Close