ΕλλάδαΚοινωνία

Mητσοτάκης: ζήτησα από τη Διακομματική να ολοκληρώσει το έργο της –«Η ανάπτυξη της Θράκης δεν περιορίζεται στην φύλαξη των συνόρων» δήλωσε απαντώντας στην Κυριακή Μπασκάκη και στην ALFA Τηλεόραση Βορείου Ελλάδας(web tv)

«Η ανάπτυξη του Έβρου και της Θράκης δεν περιορίζεται μόνο στην φύλαξη των συνόρων. Πράγματι, έχω ζητήσει από την διακομματική Επιτροπή να ολοκληρώσει -και έχει ήδη γίνει πολύ σημαντική δουλειά- το πόρισμα για την Θράκη, το οποίο πιστεύω ότι θα απαντήσει σε πολλά από τα μεγάλα ερωτήματα τα οποία απασχολούν σήμερα -όχι μόνο τους Εβρίτες- αλλά τους Θρακιώτες συνολικά.» αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτημα της Κυριακής Μπασκάκη δημοσιογράφου της ALFA TΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ του μοναδικού μέσου από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη που έθεσε ερώτηση στον Πρωθυπουργό .

Η ερώτηση της δημοσιογράφου και η απάντηση του Πρωθυπουργού

Κυριακή Μπασκάκη (ALPHA Θράκης): Κύριε πρόεδρε, καλησπέρα σας. «Alpha τηλεόραση Βορείου Ελλάδος» και μέλος του δικτύου της «HELLASNET». Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησής σας, ειδικά μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020, είναι ο Έβρος, τα σύνορα της Ελλάδας που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να παραμείνουν, λοιπόν, ασφαλή και απαραβίαστα με μια σειρά από σημαντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες για την θωράκισή τους. Από την άλλη, βεβαίως, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επίσης προχωρά σε μια σειρά από κινήσεις για την αναβάθμιση στο φυλάκιο της Ορεστιάδας, των Κήπων, με την κοινωνία όμως του Έβρου να προβληματίζεται για μεγαλύτερη έλευση παράτυπων μεταναστών. Κύριε Πρόεδρε, όλοι γνωρίζουμε το διαρκές και έντονο ενδιαφέρον σας για τον Έβρο και την Θράκη γενικότερα, για να είμαι πιο συγκεκριμένη. Εξ ου και η σύσταση της διακομματικής επιτροπής της οποίας περιμένουμε με αγωνία το πόρισμά της. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής. Τι πρέπει να ξέρουν, τι πρέπει να γνωρίζουν από εσάς οι Εβρίτες, οι Θρακιώτες, σε σχέση με το σχέδιο της Κυβέρνησης σας, συνδυαστικά με όλα αυτά που ακούστηκαν για πληροφορίες για ένα επικείμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, όπως είπα, κυρία Μπασκάκη, δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο μαζικό κίνημα μεταναστών από το Αφγανιστάν τις προσεχείς εβδομάδες, τους προσεχείς μήνες και αγωνιζόμαστε αυτό να το αποτρέψουμε, όπως σας είπα, να το σταματήσουμε πολύ πριν φτάσει στα ελληνικά σύνορα. Νομίζω, ότι οι Εβρίτες γνωρίζουν πολύ καλά πόσο συνεπείς ήμασταν στην υποχρέωσή μας να φυλάξουμε τα σύνορα. Είναι κάτι που πιστεύω ότι μας το αναγνωρίζουν. Αλλά προφανώς η ανάπτυξη του Έβρου και της Θράκης δεν περιορίζεται μόνο στην φύλαξη των συνόρων. Πράγματι, έχω ζητήσει από την διακομματική Επιτροπή να ολοκληρώσει -και έχει ήδη γίνει πολύ σημαντική δουλειά- το πόρισμα για την Θράκη, το οποίο πιστεύω ότι θα απαντήσει σε πολλά από τα μεγάλα ερωτήματα τα οποία απασχολούν σήμερα -όχι μόνο τους Εβρίτες- αλλά τους Θρακιώτες συνολικά. Αυτό το οποίο να προσθέσω είναι ότι πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στη χώρα αφορούν τη Θράκη, αφορούν ειδικά τον Έβρο. Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης είναι μία πραγματικότητα γεωπολιτική, ενεργειακή, επιχειρηματική. Η ιδιωτικοποίηση των υπόλοιπων λιμανιών, της Βόρειας Ελλάδος προχωράει με ταχύτητα. Η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας θα μας επιτρέψει να γίνουν παρεμβάσεις στην Εγνατία που δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και να γίνει ο αυτοκινητόδρομος αυτός ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με ζωή πολλές δεκαετίες ακόμα. Έχουμε πολλά σχέδια για το πώς θα σπάσουμε την απομόνωση του Βόρειου Έβρου. Και προφανώς πολλά σχέδια για το πώς θα ενισχύσουμε την παραγωγική δυναμικότητα της περιοχής με επενδύσεις από τον πρωτογενή τομέα στη μεταποίηση. Και βέβαια το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ως ένας φάρος καινοτομίας και γνώσης έχει και αυτό πολύ φιλόδοξα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή. Οπότε θα έχουμε πολλά πράγματα να πούμε για τον Έβρο και την Θράκη και αναμένω και εγώ με πολύ ενδιαφέρον το πόρισμα της διακομματικής.

Back to top button