ΕλλάδαΚορυφαίαΟικονομία

Μητσοτάκης: Αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη λόγω κρίσης – Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028

Tη συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για τουλάχιστόν μέχρι το 2028, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη, προανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204,3 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου και στο πλαίσιο αυτό θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, χωρίς οι όποιες προσαρμογές να μεταβάλλουν τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.

IMG_3606-1152x1536__2_

Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, η οποία μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει ως λιγνιτική έως το 2028, από το 2025 που ήταν ο αρχικός στόχος. Όπως επεσήμανε, αν χρειαστεί θα παραταθεί και η λειτουργία πιθανότατα για τις μονάδες του Αγ. Δημητρίου και της Μελίτης, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να κλείσουν το 2023.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πορεία των τιμών των καυσίμων.

Back to top button