ΕλλάδαΚορυφαίαΤουρισμόςΦωτογραφίες

Μία απόδραση στη Θάσο, το νησί της καρδιάς μας –Ρεπορτάζ φωτογραφίες

Η Θάσος αυτό το σμαραγδένιο και μοναδικό νησί της Περιφέρειας ΑΜΘ μαζί με την άλλη «πλανεύτρα» της ,την Σαμοθράκη συναποτελούν σημεία της τουριστικής αναφοράς της ,τόποι που πρέπει να τους επισκέπτεται κανείς ακόμη και μία μικρή ,ολιγοήμερη απόδραση. Εμείς ,πριν από λίγες μέρες βρεθήκαμε στη Θάσο και σας παρουσιάζουμε την φετινή χρονιά έτσι όπως την καταγράψαμε .

Η Θάσος στην εποχή της πανδημίας

Δύο δύσκολες χρονιές χαρακτηρίζουν τον τουρισμό στο νησί που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και τουριστικά καταλύματα .Νέες μονάδες έχουν κατασκευαστεί παντού και συνεχίζουν ,παρά την κρίση να κατασκευάζονται… Το ίδιο και καταλύματα ενώ το σύνολο σχεδόν των παλιότερων εκσυγχρονίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Την περσινή χρονιά δεν θέλει να την θυμάται κανένας αφού τα σύνορα ήταν κλειστά και η τουριστική κίνηση ήταν περίπου μηδενική. Φέτος τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα αλλά πολύ μειωμένα ,μπορεί και στο 50% σε σχέση με το 2019.

Οι επισκέπτες του νησιού είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ρουμάνοι πλέον ,μπορεί και σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% όπως μας αποκάλυψαν επαγγελματίες. Η Θάσος έχει μπει για τα καλά στην αγορά αλλά κυρίως στην καρδιά των Ρουμάνων που κατά χιλιάδες την προτιμούν ως κορυφαίο τους ταξιδιωτικό προορισμό .

Λιγότεροι φέτος οι Βούλγαροι ,ακόμη λιγότεροι οι Σέρβοι και ανύπαρκτοι οι Τούρκοι κυρίως λόγω τν περιορισμών που θέτει η ΕΕ λόγω covid.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι Βαλκάνιου επισκέπτες δεν έχουν καλή σχέση με τον εμβολιασμό ούτε και τηρούν ιδιαιτέρως τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης ενώ για μάσκες σε εσωτερικούς χώρους όπου είναι υποχρεωτική, ούτε λόγος. Μάλιστα όταν τους ζητάται κάτι τέτοιο από τους επαγγελματίες τότε απλά αποχωρούν εμφανώς δυσαρεστημένοι. Αυτό είναι ένα στοιχείο που ενδεχομένως να το βρούμε μπροστά μας όσο προχωρά η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας .

Χρυσή Αμμουδιά :κορυφαίος προορισμός

Η Παναγία ,η Ποταμιά και τα επίνοιά τους η «Χρυσή Αμμουδιά» και η «Σκάλα της Ποταμιάς» που πλέον έχουν ενοποιηθεί ,προσελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες τόσο για την ομορφιά και την οργάνωση των παραλιών τους όσο και για τις υποδομές που έχουν αποκτήσει και απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια .Από τα υψηλότερα μέχρι και τα μέσα. Η πληρότητα ,μέχρι πριν από λίγες μέρες έφτανε το 50% ενώ μπορούσε κανείς να βρει και δωμάτιο ,όχι ιδιαίτερα καλό αλλά κοντά στη θάλασσα ακόμη και με 35 ευρώ… Πολλοί προτιμούν φυσικά ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων αλλά και μία βόλτα να κάνει κανείς σίγουρα θα εντοπίσει ελεύθερα δωμάτια όπως αποκαλύπτουν  οι πινακίδες που συναντά στους δρόμους.

Το βράδυ η παραλιακή διαδρομή προσφέρει κάθε τι που θα ζητούσε ο επισκέπτης του νησιού: φαγητό, ποτό ,παγωτό ,..Μέχρι της 12 ωστόσο σχεδόν όλα τελειώνουν  αφού οι Βαλκάνιοι τουρίστες είναι κυρίως οικογενειάρχες και κοιμούνται νωρίς.

Λόγω των απαραίτητων τεστ στα οποία υποβάλλονται πριν την κάθοδό τους στην Ελλάδα εφόσον δεν επιλέξουν τον εμβολιασμό ,κυρίως τα pcr (τα μοριακά δηλαδή) επιβαρύνουν τον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά οτιδήποτε άλλου πλην του φαγητού προσφερόμενου είδους …

Οι τουρίστες όπως πάντα δύο ταχυτήτων ως προς τα έξοδα :εκείνοι που ξοδεύουν πολλά και παντού και εκείνοι που ξοδεύουν τα ελάχιστα και αυτά μόνο για το φαγητό.

Λιμένας

Η πρωτεύουσα του Νομού πάντα έχει κίνηση το βράδυ κυρίως αλλά οι εποχές που επικρατούσε στους πεζοδρόμους το αδιαχώρητο είναι πολύ μακρινές .Και εδώ στις 12 το βράδυ  κίνηση πλέον ελαχιστοποιείται..

Τα φέρρυ μπόουτς πάνε και έρχονται ανά μισή ώρα με καλή οργάνωση αλλά με ελλειπή μέτρα ελέγχου. Δεν συναντήσαμε ούτε και ακούσαμε για έλεγχο των εμβολιασθέντων ενώ στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου η μάσκα συνήθως φοριέται μόνο από τους Έλληνες …

Παράδεισος :σταθερή αξία

Πέραν της Χρυσής Αμμουδιάς σημείο αναφοράς της Θάσου είναι και ο Παράδεισος αυτή η μοναδική παραλία των Κοινύρων που μαγεύει με τα πράσινα νερά της και το κατάφυτο περιβάλλον της .

Τέλος να μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε ,αν σας βγάλει προς τα εκεί ο δρόμος την ταβέρνα «Αγοραστός « στα Κοίνυρα. Μία καταπληκτική μοναδική θέα από ψηλά και μία κουζίνα ,ψαρικών και παραδοσιακή που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους .

Η Θάσος δίνει την δική της μάχη φέτος να προσελκύσει κόσμο .Η δίοδος της Νυμφαίας ,η καλύτερα η λειτουργία της απέτρεψαν μία πραγματική καταστροφή..Ωστόσο σίγουρα οι επαγγελματίες θέλουν την στήριξη της πολιτείας ,κεντρικής και Περιφερειακής για να σταθούν όρθιοι ..

Και φυσικά το νησί για  να συνεχίζει να προσελκύσει επισκέπτες που θα αποκαλύπτουν τιε απίστευτες ομορφιές της ,τους ανθρώπους της αλλά κυρίως την ιστορία και τα κάλλη τους μοναδικά σε ολόκληρο τον Βορειοελλαδικό χώρο…

Κείμενο φωτογραφίες

Σάκης Αντωνίου

Back to top button