Μέσα στα όρια των νιτρικών το νερό της Κομοτηνής λέει η ΔΕΥΑΚ απαντώντας σε δημοσίευμα Αθηναϊκού τύπου

Με τίτλο “Επικίνδυνοι νερό σε 27 περιοχές!” η εφημερίδα Real Νews της Κυριακής φιλοξενεί ρεπορτάζ στο οποίο γίνεται λόγος για “Συναγερμό από τους επιστήμονες για τα πολύ υψηλά έως και εντελώς ακατάλληλα επίπεδα νιτρικών που περιέχονται στο πόσιμο νερό σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας”.

Στο ίδιο ρεπoρτάζ για την Κομοτηνή αναφέρεται η τιμή των 21,1 mgl για το πόσιμο νερό της με τον όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι τα 50mgL ενώ στις ΗΠΑ τα 10mgL.Στις πόλεις με υψηλα και άνω των 10mgL νιτρικών αναφέρονται επίσης η Αλεξανδρούπολη,η Καβάλα και η Δράμα από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη..

Νότης Χαραλαμπίδης :εντός των Ευρωπαϊκών Ορίων τα νιτρικά στο νερό της Κομοτηνής

Στο ρεπορτάζ απάντησε με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Νότης Χαραλαμπίδης αναφέροντας τις πηγές υδροδότησής της και αποκαλύπτοντας το μέσο όρο των νιτρικών το καλoκαίρι και το χειμώνα που σε κάθε περίπτωση είναι κάτω των 50 mgL

“Όσον αφορά την περιοχή μας, σας πληροφορούμε ότι η  Κομοτηνή τροφοδοτείται κατά τους  χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο – Ιούνιο) με επιφανειακό νερό από τον χειμαρροπόταμο Βοζβόζη και κατά τους θερινούς μήνες (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) με υπόγειο νερό από υδρευτικές γεωτρήσεις.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, η περιεκτικότητα του νερού, που τροφοδοτεί την Κομοτηνή, σε νιτρικά ιόντα είναι 2mg / lt και κατά τους θερινούς μήνες είναι 21mg / lt, κατά μέσο όρο.

Το ανώτατο όριο της παραμέτρου των νιτρικών ιόντων στο πόσιμο νερό είναι 50mg/lt, σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Οι χημικές αναλύσεις του νερού που τροφοδοτεί την Κομοτηνή, κοινοποιούνται κάθε μήνα στην Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ροδόπης. “καταλήγει

Exit mobile version