ΟικονομίαΕλλάδα

Μειωμένα Ενοίκια: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις – Πώς και πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

Μειωμένα ενοίκια: Προθεσμία έως σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, έχουν οι μισθωτές για να υποβάλουν τις δηλώσεις αποδοχής μείωσης μισθώματος κατά 40% – Πότε και πόσα θα πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους ενοικιαστές τα στοιχεία που έχουν «περάσει» στο σύστημα οι ιδιοκτήτες, έτσι ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εξόφληση των αποζημιώσεων που τους αναλογούν.

Σήμερα Πέμπτη (04/02) η διαδικασία για τα ενοίκια μηνός Δεκεμβρίου θα κλείσει για να ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή των ιδιοκτητών από το κράτος.

Και για τον Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που κατατάσσονται στις κλειστές βάση ΚΑΔ δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλουν ενοίκιο. Το ενοίκιο του Φεβρουαρίου θα το λάβουν οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα – από το κράτος στον τραπεζικό τους λογαριασμό κατά το 80%. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Αναλυτικά, επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο η πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου από τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Έτσι για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, το μέτρο της πλήρους αναστολής καταβολής του ενοικίου, το οποίο εφαρμόζεται για τον μήνα Ιανουάριο, επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο.

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες.

Αναφορικά με τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο ενώ και τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν ποσό αποζημίωσης για το απολεσθέν ενοίκιο.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι σήμερα, 15 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

NEWSBOMB.GR

Back to top button