ΑυτοδιοίκησηΚοινωνίαΚορυφαία

Mε πλήθος κόσμου και κορυφαία τα Ισνάφια στην Ξυλαγανή τα Κούλουμα στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών

Με τα Κούλουμα και τον διαγωνισμό πετάγματος χαρταετού στις Σάπες και την αναβίωση του εθίμου Ισνάφια στην Ξυλαγανή κορυφώθηκαν το Καρναβάλι του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και οι Αποκριάτικες Λαογραφικές Εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023.

Με το απόθεμα του κεφιού και της ευθυμίας να διατηρείται στο ακέραιο εορτάστηκαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας τα Κούλουμα στο Λόφο Δενδράκι Σαπών, όπου προσφέρθηκαν εκτός από την παραδοσιακή φασολάδα, σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας συνεχίστηκε με τον διαγωνισμό πετάγματος χαρταετού, νικητές του οποίου αναδείχθηκαν οι εξής:

• Χατιτζέ Μπαλτά για τον παραδοσιακό χαρταετό,

• Νεφέλη Σαμουρίδου για τον χαρταετό που πέταξε ψηλότερα,

• Γιγίτ Χασάν Ογλού για τον πρωτότυπο χαρταετό.

Ο εορτασμός έγινε με τη στήριξη του Συλλόγου Πολιτισμού & Ανάπτυξης «ΔΡΩ», του Συλλόγου Γυναικών Σαπών και την υποστήριξη της Κ.Ε.ΜΑΣ.

Το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ακολούθησε το έθιμο Ισνάφια στην κεντρική πλατεία της Ξυλαγανής με τη συμμετοχή των συλλόγων: Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής, Σύλλογος Πατεράδων Ξυλαγανής ΠΕ Ροδόπης και τη στήριξη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Το αποκριάτικο έθιμο συνεχίστηκε με την πορεία του Καρνάβαλου και ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή λαϊκή ορχήστρα και χορό. Στα Ισνάφια προσφέρθηκαν λουκουμάδες, φασολάδα, σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.

Τα Κούλουμα εορτάστηκαν και σε άλλους οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών τους οποίους επισκέφτηκε ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος όπως η Μαρώνεια, η Κρωβύλη, οι Ασκητές, το Λοφάριο, η Πελαγία και η Ν.Πέτρα.

Back to top button