Λαϊκή Συσπείρωση Ιάσμου:”ΟΧΙ” στο χρυσό και στην πρόθεση της κυβέρνησης να “ξεπαγώσει” τις επενδύσεις αυτές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ουσιαστικά ακυρώνεται η απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης που απέρριπτε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εξόρυξης χρυσού στις Σάπες. Έτσι, το αίτημα της εταιρίας καθίσταται εκ νέου «εκκρεμές», δρομολογούνται άμεσα πολύ αρνητικές εξελίξεις για το λαό του Νομού μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιάσμου τάσσεται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σάπες και το Πέραμα, στην παραχώρηση του ορυκτού πλούτου και ιδιαίτερα του χρυσού σε μονοπωλιακούς ομίλους, στα δήθεν «ανταποδοτικά» οφέλη, ιδιαίτερα που μια τέτοια επένδυση εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους, δημιουργώντας άμεσα και μακρόχρονα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, καταστρέφοντας τον αγροτικό πλούτο της περιοχής, γενικότερα τον φυσικό της πλούτο, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να «ξεπαγώσει» τέτοιου είδους επενδύσεις και η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (περιβαλλοντικός νόμος 4685/2020 που προβλέπει fasttrack διαδικασίες έγκρισης των ΜΠΕ, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της προστασίας περιοχών Natura, δυνατότητα αλλαγής χρήσης γης, νέος θεσμός «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών» για τις ΜΠΕ, όπως και ο νέος κλιματικός νόμος του 2021), όπως και κάθε αντιπεριβαλλοντικός νόμος που ψήφισαν ή διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις, όπως ο Μεταλλευτικός Κώδικας που δεν αποκλείει κατηγορηματικά την εξόρυξη του χρυσού, πρέπει να βρουν ηχηρή μαζική λαϊκή απάντηση.

Όπως, απάντηση πρέπει να πάρουν και όλες αυτές οι δυνάμεις μέσα στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης που ενώ ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, την ίδια ώρα την «μπάζουν από την πίσω πόρτα» αφού συμφωνούν με την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» που μεταξύ άλλων κλείνει λιγνιτικές μονάδες, γεμίζοντας και την οροσειρά της Ροδόπης με ανεμογεννήτριες εκτοξεύοντας στα ύψη την τιμή του ρεύματος, αυξάνοντας τους κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα και πυρκαγιές.

Από κάθε άποψη (ανταποδοτική λειτουργία, χωροταξικός σχεδιασμός, τοπική φορολογία, διαχείριση κοινοτικών πόρων κλπ) η Τοπική Διοίκηση ως κρατικό όργανο υπηρετεί την ίδια πολιτική ακόμα και όταν φαινομενικά αντιτίθεται στο ένα ή το άλλο επιχειρηματικό σχέδιο. Επί της ουσίας δεν έχει ως κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού αλλά στέκεται στο πλευρό ομίλων που δραστηριοποιούνται σε άλλους, ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας (πχ τουρισμός, ενέργεια κ.ά.). Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνούν τόσο η Δημοτική Αρχή Ιάσμου, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Αυτό είναι που ξεχωρίζει την στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.

Οι αγώνες, οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής για το σχεδιαζόμενο εδώ και χρόνια έγκλημα κατάφεραν τη σοβαρή καθυστέρηση αυτών των εξελίξεων σε Σάπες και Πέραμα. Ο λαός της περιοχής μπορεί να ματαιώσει τα σχέδια αυτά ξανά!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ιάσμου προτείνουμε το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, καλώντας τόσο την Δημοτική Αρχή Ιάσμου να το στηρίξει αφήνοντας τα μικροπολιτικά παιχνίδια, όπως και τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους:

«Ομόφωνα λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού για περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, ηθικούς και οικονομικούς λόγους.

Έχει ήδη κριθεί ότι οι συνέπειες για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη της περιοχής μας θα είναι τραγικές  και διαχρονικές. Θεωρούμε μη αποδεκτό και έξω από κάθε συζήτηση, μετά την παραπάνω ξεκάθαρη θέση κατά της επένδυσης, κάθε αίτημα δημοψηφίσματος και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που έχει στόχο την επένδυση εξόρυξης χρυσού.

Ο χρυσός είναι ο πλούτος του λαού και δεν παραδίδεται σε κανέναν.

Γνωστοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση τη συλλογική στάση του Δ.Σ. Ιάσμου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού»

Exit mobile version