ΚοινωνίαΕλλάδαΤοπικές ειδήσεις

Η κυβέρνηση ξέχασε την δίχρονη προσχολική αγωγή στην Κομοτηνή λέει ο βουλευτής Τάκης Χαρίτου


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβαση του στη Βουλή ζητά από την υπουργό Παιδείας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγκατάστασης από την «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ» των 11 προκατασκευασμένων αιθουσών στον Δήμο Κομοτηνής, που είναι αναγκαίες προκειμένου να ξεκινήσει η δίχρονη προσχολική αγωγή το τρέχον σχολικό έτος.
Ο βουλευτής επισημαίνει την σοβαρότατη καθυστέρηση με ευθύνη του Υπουργείου, καθώς ενώ απέχουμε λίγες μόνο μέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των προκατασκευασμένων αιθουσών, γεγονός που δείχνει την έλλειψη σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, που κατοχύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής επισημαίνει την ανησυχία της δημοτικής αρχής για την ολιγωρία, αλλά και των γονέων για το αν θα ξεκινήσει στην ώρα της η προσχολική αγωγή στον Δήμο Κομοτηνής ή αν για άλλη μια φορά θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος σε μία περίοδο μάλιστα υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Τι μέτρα θα λάβει το ΥΠΕΘ ώστε να υλοποιηθεί η δίχρονη προσχολική αγωγή στον Δήμο Κομοτηνής το σχολικό έτος 2020-2021;

Με τον Ν. 4521/2018 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την αριθμ.Φ.15/27268/Δ1/26-02-2019 ΚΥΑ στο πρόγραμμα αυτό αναμένονταν να ενταχθεί και ο Δήμος Κομοτηνής ήδη από το σχολικό έτος 2019-2020, πράγμα που τελικά δεν έγινε γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες κτιριακές υποδομές. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Κομοτηνής είναι από τους λίγους Δήμους που εντάχθηκε στη νέα φάση του προγράμματος, ώστε μέσω της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ» να εγκαταστήσει έντεκα (11) προκατασκευασμένες αίθουσες (άρθρο 220 του Ν. 4610/2019) και να ξεκινήσει με επάρκεια και με ασφάλεια την προσχολική εκπαίδευση των νηπίων του κατά το σχολικό έτος 2020-2021.
Δυστυχώς ενώ απέχουμε λίγες μόνο μέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίθηκε στην δέσμευση που ανέλαβε μέσω της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ» για την εγκατάσταση των προκατασκευασμένων αιθουσών. Η δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα της υφυπουργού κ. Ζαχαράκη ότι θα «παρακολουθεί τα συγκεκριμένα έργα επισταμένα, ώσπου να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν εγκαίρως στην κοινωνία και τα παιδιά της Ροδόπης» αποδείχτηκε γράμμα κενό, καθώς η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει καν ξεκινήσει την κατασκευή των απαιτούμενων δικτύων και βάσεων στήριξης. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην καθυστέρηση παράδοσης του έργου, ενώ σύμφωνα με αναφορές του Δήμου Κομοτηνής θα γίνει τον μήνα Νοέμβριο.
Η σοβαρή καθυστέρηση στην διαμόρφωση των απαραίτητων υποδομών επιβεβαιώνει την έλλειψη σχεδιασμού εκ μέρους του Υπουργείου, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στον Δήμο Κομοτηνής, με επιπτώσεις στην αγωγή και στην εκπαίδευση των νηπίων. Ενώ εύλογη είναι η ανησυχία των γονέων που για ακόμα μια χρονιά θα υποχρεωθούν να στραφούν είτε στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε στο οικείο περιβάλλον τους, επωμιζόμενοι το όποιο κόστος μπορεί αυτό να συνεπάγεται εν μέσω μάλιστα οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
Επειδή η δωρεάν και δημόσια προσχολική εκπαίδευση έχει θεσμοθετηθεί ως δικαίωμα που η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει για το σύνολο των πολιτών της και για ολόκληρη την επικράτεια.
Επειδή με ευθύνη του Υπουργείου και της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ» καθυστερεί αδικαιολόγητα η εγκατάσταση των έντεκα προκατασκευασμένων αιθουσών στον Δήμο Κομοτηνής.
Επειδή δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα εάν στον Δήμο Κομοτηνής θα ξεκινήσει στην ώρα της η δίχρονη προσχολική αγωγή για το σχολικό έτος που αρχίζει εντός των προσεχών ημερών.
Ερωτάσθε κα Υπουργέ:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε άμεσα να προβείτε ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγκατάστασης των έντεκα προκατασκευασμένων αιθουσών για να ξεκινήσει και στην Κομοτηνή η προσχολική αγωγή;
Ο ερωτών βουλευτής
Χαρίτου Δημήτρης

Back to top button