ΕλλάδαΚορυφαίαΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TVΤοπικές ειδήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κομοτηνή :να διαφυλάξουμε την ειρηνική συνύπαρξη στη Θράκη ως κόρη οφθαλμού(βίντεο φωτογραφίες ρεπορτάζ)

Στην Κομοτηνή ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης βρέθηκε σήμερα Τρίτη 25 2 2020 ,ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αύριο θα συμμετέχει στην μεικτή ελληνοβουλγαρική συνάντηση της Αλεξανδρούπολης μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσωφ.

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Κομοτηνή ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε μία ανοικτή διαδικασία διαλόγου με παραγωγικούς φορείς ,κυρίως της Ροδόπης οι οποίοι και του εξέφρασαν προβλήματα αναπτυξιακά και κλαδικά στους τομείς της οικονομίας ,του εμπορίου και φυσικά του πρωτογενούς τομέα. Φυσικά συμμετείχαν και αυτοδιοικητικοί φορείς ,ο Πρύτανης του ΔΠΘ ,οι Πρόεδροι Επιστημονικών Συλλόγων ,το Εργατικό Κέντρο κα.

Κυριάκος Μητσοτάκης :οι αναφορές του για κάθετο άξονα ,νέες σχολές του ΔΠΘ, την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων ,τους αγρότες ,την οικονομία ,το νέο Νοσοκομείο,τη ΣΕΛΜΑΝ .

Αφού άκουσε τους φορείς ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αξιολόγησε μερικά ζητήματα που μνημονεύθηκαν ή του αναφέρθηκαν ως σημαντικά .

Έτσι για το μοντέλο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων το οποίο ανέφερε ότι διέπεται από τη συνθήκη της Λωζάννης, είπε

 «Η  συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη είναι παράδειγμα προς μίμηση .Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και τις οποίες δεν υποτιμώ. Έχω ασχοληθεί προσωπικά με τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας .Πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι πως σε μία εποχή πόλωσης και αντιπαράθεσης ,που συχνά φτάνει τα όρια του μίσους ,η Θράκη παραμένει ένα παράδειγμα προς μίμηση ,λίγο γνωστό στο εξωτερικό, συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, ως μία προίκα για την χώρα μας ,ως μία σημαντική παρακαταθήκη για την Θράκη την ίδια και την Ελλάδα» ανέφερε αυτολεξεί  ο Πρωθυπουργός .

Για το αίτημα να επιτραπεί η διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας είπε ότι θα το θέσει αύριο στον Βούλγαρο ομόλογό του.

Στάθηκε στην πρόταση ίδρυσης κτηνιατρικής σχολής στην Αλεξανδρούπολη του ΔΠΘ που επανέλαβε ο Πρύτανης λέγοντας ότι συμφωνεί και το θέμα θα τεθεί στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας . Επίσης αποκάλυψε ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται θα μπορούν τα ελληνικά πανεπιστήμια να δημιουργήσουν και να λειτουργούν προπτυχιακά τμήματα για φοιτητές του εξωτερικού έναντι διδάκτρων .

Για το φράγμα του Κομψάτου που έθεσε ο Χρήστος Μέτιος και ο Κυριάκος Κρόκος ανέφερε ότι είναι «πολύ ακριβό» και θα αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης εφόσον επιλυθούν θέματα αδειοδοτήσεων ,μάλιστα είπε ότι το θέμα έχει σταλεί στους κ Βορίδη και Σκρέκα .

Για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής ,για το οποίο δεν έγινε αναφορά για το νομικό του καθεστώς ,ούτε και τέθηκε από κάποιο φορέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε πως το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ δεσμεύτηκε ότι οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών θα επιταχυνθούν ενώ ευχήθηκε να είναι αυτός που θα το εγκαινιάσει το 2024.Αποκάλυψε δε ότι στο Πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει συνεργάτης του που ασχολείται αποκλειστικά με τις δωρεές του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Σχετικά με το εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ είπε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και σημείωσε χαρακτηριστικά πως “είμαστε σε καλό δρόμο”.

Αναφορές έγιναν επίσης  από τον Πρωθυπουργό στην κατασκευή νέων εστιών με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, στην πολιτική προτεραιότητα ,όπως ανέφερε , της πάταξης του παραεμπορίου ,την ανάγκη ενίσχυσης του 12 μηνου τουρισμού και στη Θράκη ,στην βελτίωση των τελωνειακών εισόδων της χώρας με προτεραιότητα τους Κήπους,του καθεστώτος προστασίας της πρωτης κατοικίας και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ως «κοινωνικού κεφαλαίου εμπιστοσύνης».

Πολύωρη διαδικασία

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία ήταν πολύωρη και σε αυτή όλοι οι εκπρόσωποι φορέων που το ζήτησαν πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν .Φυσικά ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής Παντελεήμων που προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων και της παρουσίας Της Θαυματουργού εικόνας «Άξιον Εστί» ,πρόσκληση που ο κ Μητσοτάκης αποδέχτηκε. Αρχικά μίλησε ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης ,στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ,οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων οικοδεσπότης  Αντώνης Γραβάνης και ο Νίκος Αγγελίδης ,ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης ,ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ,ο Πρύτανης του ΔΠΘ Γιώργος Πολυχρονίδης ,ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης, του Εμπορικού Συλλόγου Κική Κωνσταντινίδου,του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ιάκωβος Φραντζής ,του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας ,του Ιατρικού Συλλόγου Βασίλης Χαριτόπουλος ,του Φαρμακευτικού Αλέξανδρος Τσαπέκος ,των Συμβολαιογράφων Θράκης Χρήστος Τερζίδης ,του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννα Χατζηαντωνίου ,του ΓΕΩΤΕΕΕ Θράκης Τριαντάφυλλος Παπαδάκης ,των Επαγγελματιών Αγροτών Κυριάκος Κρόκος ,των Λογιστών Ροδόπης Θόδωρος Σαββάκης ,του Εργατικού Κέντρου ,των Ξενοδόχων Θράκης ,του Σωματείου Αμεα Ροδόπης

Να σημειωθεί ότι η Ροή  news μετέδωσε ζωντανά τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού .

Posted by ΡΟΗ news on Tuesday, February 25, 2020

Posted by ΡΟΗ news on Tuesday, February 25, 2020
https://web.facebook.com/104593324282867/videos/2495873390660692

Ρεπορτάζ φωτο Σάκης Αντωνίου

Back to top button